Spring naar content

NU en HIER

De meest voorkomende klacht die ik hoor van drukke professionals is dat ze het zo druk hebben met werk in en aan hun carriere of business, dat ze er niet aan toekomen om ook nog een beetje te genieten van het leven.

enjoy-life

Ze zijn bezig met maken van plannen voor de toekomst en stap voor stap hun droom op te bouwen. En ze zijn bezig met terugkijken naar hoe ze het tot nu toe hebben gedaan en wat ze kunnen doen om dat te verbeteren.
Niks mis mee uiteraard, en toch ontbreekt er wel iets.

Wat dat is?

Veelal is het inspiratie of ‘drive’ wat ontbreekt. Je rent steeds maar door, op de automatische piloot, en staat maar zelden stil om te checken of je nog wel de goeie kant op rent.

Op zo’n manier bezig zijn betekent dat je ofwel bezig bent met de toekomst, ofwel met het verleden.
Daartussen zit nog een heel ander, waardevol moment: het heden. NU.
Beklemd tussen wat nog niet is en wat al voorbij is. En in dit ernstig ondergewaardeerde moment van NU bevindt zich de inspiratie. Bevindt zich het weten waarom je rent. Bevindt zich de kans om een nieuwe richting te kiezen als dat nodig is.

Naast NU is er ook nog HIER. Ook zo’n plek waar je zelden bent met je aandacht. Je bent bezig met waar je nog naar toe moet en waar je bent geweest. Je bent je maar weinig bewust van HIER, van hoe je je voelt en van wat dit jou te vertellen heeft. En ook HIER bevindt zich de inspiratie en onze eigen wijsheid.

Wat helpt nu om NU en HIER te zijn?

Je lichaam

Aandacht geven aan je lichaam brengt je in het NU en HIER.
Je lichaam bestaat niet in het verleden en niet in de toekomst. Je lichaam bestaat altijd NU.
Dus simpelweg gaan zitten en je bewust worden van wat je voelt in je lichaam, temperatuur, sensaties, spanning, ruimte, brengt je in het NU en HIER.
Of aanraking van je lichaam. Pak maar eens met je ene hand je andere hand vast. En blijf zo een paar minuten zitten. Breng je aandacht naar je handen en voel. Jouw handen zijn altijd NU en HIER, en jij nu dus ook.
Listen to your body

Adem

Adem met aandacht. De adem is altijd NU en HIER, dus als je aandachtig ademt ben jij dat ook.
Je hoeft alleen maar de adem te observeren en te zien hoe de adem stroomt. Misschien vol en diep, waarschijnlijk eerder hoog en oppervlakkig. Vervolgens kun je je oefenen te ademen in je buik. Daardoor wordt je lichaam meer geactiveerd, worden je gedachten gekalmeerd en wordt het stil van binnen.
Dan ben je NU en HIER aanbeland.

Bewust bewegen

Bewust bewegen combineert aandacht voor het lichaam met bewust ademen.
Yoga is bijvoorbeeld een prachtige manier om het lichaam in beweging te brengen en de adem in te zetten.
Maar je kunt ook bewust naar de koffieautomaat wandelen, met de trap naar boven in plaats van de lift of wat (aandachtige) rek- en strekoefeningen doen terwijl je staat te wachten tot het theewater kookt.
Zo brengt bewegen je NU en HIER.

We zijn het niet gewend om NU en HIER te zijn.
Terwijl het toch zo belangrijk is als brandstof voor de dromen die we willen waarmaken.

Dus neem jezelf serieus en maak af en toe eens pas op de plaats om je te laten inspireren.
Om weer energie te vergaren die als brandstof kan dienen voor het creëren van de toekomst.

NU en HIER. Wat mij betreft het beste hulpmiddel om vooruit te komen!

Heb jij ervaring in NU en HIER zijn en wil je jouw tips met ons delen?

Geef jouw tips in het commentaarveld hieronder, zodat we elkaar kunnen inspireren.

Dank je wel!

Rani

PS: In de retreats die ik aanbied geef ik je een keur aan manieren om NU en HIER te komen.
Je kunt kiezen voor een korte retreat, de 3-Hour Retreat, of voor een lang weekend, de 48-Hour RetreatNeem hier eens een kijkje of het wat voor je is. Ik neem je graag mee naar NU en HIER!

Deel deze pagina

4 reacties

 1. Elske van de Fliert op 18 februari 2016 om 08:27

  Soms roep ik mezelf even letterlijk tot de orde, hardop zeggend: Ok, dat zal allemaal best, maar daar kan ik nu niets aan doen, dus klaar.
  Idealiter zet ik het op mijn lijstje zodat ik weet dat ik er in de toekomst wel aandacht aan ga besteden en wanneer. Dan hoef ik er nu ook niet meer aan te denken.  • Rani Goederee op 18 februari 2016 om 14:36

   Hoi Elske, dingen opschrijven zodat het uit het hoofd is en op papier staat, kan inderdaad veel ruimte geven. Soort van mini-pas-op-de-plaats moment :-). Dank voor jouw bijdrage! 2. Lidy van Oord op 18 februari 2016 om 14:53

  Leven in het hier en nu! Wat een goed item.
  Sinds vorig jaar november werk ik weer vanuit huis. Reden hiervoor is dat ik meer in het hier en nu wil leven. Mijn beide kinderen en kleinkind wonen in het buitenland. Daar wil ik regelmatig naar toe kunnen. Ik heb een deel van mijn werkzaamheden afgestoten om minder druk te voelen.
  En dan ben ik dus thuis aan het werk en kom erachter dat ik nog veel heb om los te laten. Wat een workaholic ben ik (geweest).
  Het is ook wel eng want wat ga ik nu doen?
  Nu zijn we zo’n 3 maanden verder en begint er zich langzamerhand weer een levenswijze te ontwikkelen die heerlijk is: tijd voor mijn hobbies, lekker koken zonder druk, ofwel leven!  • Rani Goederee op 18 februari 2016 om 14:56

   Wat een moedige keuze van je, Lidy! En wat fijn dat je je er goed (of zelfs beter) bij voelt!