Spring naar content

Vitaliteit is meer dan fit zijn

‘Vitaliteit’ is echt zo’n buzzwoord en wordt op veel manieren begrepen. In dit blog een uitleg van wat vitaliteit volgens mij in de brede zin des woords betekent en hoe je kunt herkennen of en op welk gebeid jij jouw vitaliteit kunt verbeteren.

Vitaliteit betekent dat je over de energie beschikt die nodig is om de dingen te doen die je wilt doen.
Het werkt als een batterij: is de batterij vol, heb je voldoende energie, dan kun je alles aan. Is de batterij niet vol, dan voel je je niet krachtig en vitaal en kost het moeite om actief te zijn.
Je batterij raakt leeg doordat je energie gebruikt, maar ook doordat er energie weglekt.
Het is dus enerzijds zaak om je batterij regelmatig op te laden en anderzijds om in de gaten te houden waardoor je energie weglekt en daar wat aan te doen.

image batterij

Veel mensen denken bij vitaliteit aan fysiek fit zijn. Dat is zeker een onderdeel van wat vitaliteit is, maar het is niet het enige.

Vitaliteit beslaat een aantal gebieden:
• Fysieke vitaliteit
• Emotionele vitaliteit
• Mentale vitaliteit
• Zingeving

Fysieke vitaliteit

Je bent fysiek vitaal wanneer je lichaam in staat is om voldoende energie te genereren om de activiteiten te ontplooien die jij wilt ontplooien, zowel in werk als privé.
Gezond bewegen, gezond eten, persoonlijke hygiëne en rust en ontspanning dragen in hoge mate bij aan je fysieke vitaliteit.

Symptomen dat je fysieke vitaliteit niet optimaal is zijn (o.a.) vermoeidheid, pijn en ziekte, over- of ondergewicht en spijsverteringsproblemen. Eigenlijk zijn alle beperkingen die je ervaart op lichamelijk gebied indicaties dat er werk te doen is aan je fysieke vitaliteit.

Emotionele vitaliteit

Je bent emotioneel vitaal wanneer je in staat bent om op een gezonde manier om te gaan met de emoties die je ervaart. Je laat je niet meeslepen door je emoties en je kropt ze ook niet op. Je bent in staat ze te uiten en er op een goede manier mee om te gaan.

Wanneer je je overgeleverd voelt aan je emoties, of het gevoel hebt vast te zitten in een emoties, dan is dat een signaal om aandacht te besteden aan je emotionele vitaliteit.
Wanneer je niet emotioneel fit bent, kan dat ook allerlei fysieke problemen opleveren.
Het kan soms dus best lastig zijn om te bepalen of een probleem van emotionele of fysieke aard is.

Mentale vitaliteit

Je bent mentaal vitaal wanneer je in staat bent om te relativeren en om te gaan met de druk en hectiek die werk en privésituaties met zich meebrengen.

Stressbestendigheid is een belangrijk woord als het gaat om mentale vitaliteit. Wellicht heb je de neiging om stress te vermijden omdat je het gevoel hebt het niet aan te kunnen, of wellicht heb jij gauw last van een ‘kort lontje’ en reageer je automatisch en intens op stress. Leren omgaan met stress is noodzakelijk wanneer je een gezonde mate van controle over jezelf en je leven wilt ervaren.

image stressed desserts

Zingeving

Je ervaart je leven als zinvol wanneer je je bezig houdt met zaken die betekenis voor je hebben. Je weet wat jou motiveert, inspireert en waar je plezier uit haalt en bent bewust bezig met zaken die belangrijk voor je zijn.

Vermoeidheid, depressiviteit, verslaving en piekeren zijn indicaties dat je activiteiten niet in lijn zijn met jouw belangrijkste waarden. Een gebrek aan motivatie en betekenis doen je je levenslust verliezen.

In de komende maanden zal ik in mijn blogs aandacht besteden aan hoe je kunt herkennen welke van de vier gebieden jouw aandacht vragen en wat je kunt doen om verbetering aan te brengen aan jouw vitaliteit.

Heb je in de tussentijd vragen over vitaliteit?
Stel ze dan hieronder in het commentaarveld!

Dan kan ik kijken of je de antwoorden kan bieden die jij zoekt.

Fijne en vitale dag!
Rani

Deel deze pagina