Spring naar content

Letterlijk goed in je vel

Ik kom ze dagelijks tegen: mensen die lichamelijk hartstikke vast zitten.

Hun bewegingsmogelijkheden beperken zich tot liggen, zitten, staan en lopen. In sommige gevallen komt dit door een lichamelijke beperking die deze mensen altijd al hadden, maar in het overgrote deel van de gevallen komt het doordat deze mensen zijn gestopt met vrij bewegen. En dat stoppen met bewegen kan dan weer veroorzaakt zijn door allerlei zaken: een zittend beroep, een drukke carrière, onvoldoende revalidatie na een blessure of medisch ingrijpen en stress, stress en nog eens stress…

En dan ga je op een gegeven moment toch maar eens naar een fysiotherapeut omdat je last hebt van rug-, nek- en schouderpijn. Een half uurtje bewegen en massage van de pijnlijke plekken brengt wat soelaas.

Maar dat is de oplossing niet.

De oplossing voor vastzitten is losmaken.

En losmaken gaat het beste door bewegen.

En dan heb ik het over bewegen met een intensiteit die precies goed is: niet te weinig, want ondanks pijn en stijfheid kan het lichaam vaak veel meer dan je denkt, en ook niet te fanatiek, het lichaam heeft al zoveel te verduren en een vriendelijk aanpak werkt het beste.

Ik heb al heel wat bewegingsvormen en oefentherapieën ervaren in mijn leven, van fysiotherapie tot Mensendieck, van Tai Chi tot fitnessen in de sportschool. Allemaal hebben ze hun merites en kunnen je helpen om je fysieke problemen aan te pakken.

 

Asana_1

 

Mijn favoriet is yoga. In de 15 jaar dat ik yoga beoefen ervaar ik steeds weer hoe het mijn lichaam soepeler maakt en me fysiek sterker maakt. Ik heb betere controle over mijn lichaam en ben ook beter in staat om de controle over mijn lichaam los te laten. En terwijl ik werk aan mijn lichamelijke vitaliteit geeft het me ook nog eens een helder hoofd.

Als je puur naar de fysieke kant van yoga kijkt, dan oefen je met yoga:

Mobiliteit

Door yoga maak je je lichaam bewegelijker. Het bevordert de flexibiliteit van de wervelkolom en de gewrichten. Het maakt spieren soepel. Een bewegelijk lichaam is een beter doorbloed en doorvoed lichaam. Lichaamscellen in een bewegelijk lichaam kunnen beter voeding opnemen en afvalstoffen afscheiden.

Met een bewegelijk lichaam kun je badmintonnen met je kinderen en je uitrekken om de shuttle uit de boom te vissen, kun je tot op hoge leeftijd je eigen schoenveters strikken en kun je die ene sok midden onder het tweepersoonsbed weghalen en dat allemaal zonder verrekte spieren als gevolg.

 

Asana_3

 

Stabiliteit

Het gaat bij yoga niet alleen om flexibiliteit en souplesse. Er zijn flink wat houdingen waarmee je je kracht oefent en de stabiliteit van gewrichten bevordert. Stabiliteit helpt je om te stáán, om fysiek goed te functioneren en om onverwachte situaties het hoofd te bieden.

Met een stabiel lichaam kun je comfortabel een treinreis van een uur staand doorbrengen, kun je over ruig en stenig terrein wandelen en kun je stoeien met je kinderen zonder dat je er ongewild bij neervalt.

Coördinatie

Coördinatie-oefeningen helpen om controle te krijgen over je lichaam. Je bent in staat om niet alleen snel maar ook adequaat te reageren. Als je snel en adequaat kunt bewegen, is de kans op blessures een stuk kleiner.

Wanneer je controle over je lichaam hebt, kun je opzij springen als er een fietser op je af komt, kun je in de pan roeren terwijl je je kleine zoontje bij het fornuis weghoudt en kun je salsa dansen met je geliefde op een zwoele zomeravond, en dat dan ook allemaal zonder dat er slachtoffers vallen.

Kortom, door yoga te beoefenen maak je meer gebruik van de mogelijkheden van je lichaam, zorg je goed voor je lichaam en heb je simpelweg meer bewegingsvrijheid. Je zit dan goed in je vel.

 

Asana_2

 

Ik ben zo’n fan van yoga dat ik er ondertussen les in geef :-), als onderdeel van trainingen over gezondheid en als vaste docent bij een volksuniversiteit bij mij in de buurt.

Nu ga ik ook starten met yogalessen in mijn praktijk. Op woensdagavond om 19 uur en om 20:45 uur en op vrijdagmorgen om 9 uur. Het aantal deelnemers is maximaal zes, dus er is veel gelegenheid voor persoonlijke aandacht.

Dus, wil jij iets doen aan de stijfheid van je lichaam?
En aan de slag om de stress uit je lichaam kwijt te raken?
Zodat je ontspannen en vitaal door het leven kunt?

Dan ben je hartstikke welkom!

En ken je wellicht mensen die baat hebben bij een betere mobiliteit, stabiliteit en coördinatie?
Wil je deze blog dan naar hen doorsturen? Alvast bedankt!

Hier vind je meer informatie en een formulier om je aan te melden voor een kosteloze proefles!

Deel deze pagina

4 reacties

 1. Hélène Sopnel op 12 mei 2016 om 16:14

  Hallo Rani,
  wat een mooie vorm bied je aan om meer balans en soeplesse te krijgen in lijf en geest! Klinkt heel boeiend.
  Je schrijft alleen niet waar je de cursus geeft. Is dat in Driebergen?
  Zomerse groet, Hélène  • Rani Goederee op 12 mei 2016 om 18:25

   Hoi Hélène,
   Goeie vraag… :-). Ja, de yogalessen zijn in Driebergen. Het staat nu ook op de webpagina.
   Groetjes, Rani 2. Tonnis van Dam op 15 mei 2016 om 07:51

  Wat een mooi en duidelijk verhaal. Alleen dat is al een reden om yoga te doen. En er zijn vast nog veel meer voordelen van yoga.
  Bovendien is yoga heerlijk om te doen. Je staat versteld waar je in korte tijd toe in staat bent. Stop met sporten en doe aan yoga.  • Rani Goederee op 17 mei 2016 om 09:59

   Dank voor je enthousiaste reactie, Tonnis! Wat is jouw belangrijkste reden om aan yoga te doen?