Spring naar content

Bewegen is zielig?

De afgelopen weken deed ik een bijscholingsworkshop over Bewegingsleer en Yoga, waarin allerlei vragen ter sprake kwamen over bewegen. “Wat mag iemand met artrose wel doen en niet doen qua bewegen?”, “Wat mag iemand met schouderpijn doen?”, “Hoeveel mag een zwangere vrouw eigenlijk bewegen?”.

Interessante vragen, maar nog veel interessanter is het feit dat deze vragen gesteld werden en de woordkeuze die daarbij werd gehanteerd. Het geeft een inkijkje in de manier van denken, niet alleen van diegenen die de vragen stelden, maar eigenlijk van ons allemaal.

 

foto sitting

 

Het lijkt wel alsof wij allemaal vinden dat bewegen lastig is. We grijpen gemakkelijk een gebeurtenis aan om niet te hoeven bewegen.
Als we ziek zijn, verdwijnen we onder de dekens en stoppen met bewegen.
Als we een blessure hebben opgelopen, stoppen we met het geblesseerde lichaamsdeel te bewegen.
Als het heel koud is, gaan we bij de kachel zitten en stoppen met bewegen.
Als het warm is, doen we het kalmpjes aan en stoppen met bewegen.
Als we zwanger zijn, stoppen we met bewegen.
Als we ouder worden stoppen we met bewegen.

Het lijkt wel alsof we denken dat niet-bewegen beter voor ons is.
We pakken sneller de auto voor de boodschappen terwijl het regent, dan dat we met de fiets gaan. Fietsen in de regen is toch eigenlijk een beetje zielig.
We wachten met genoegen op de lift, in plaats van de trap te nemen. Want drie verdiepingen traplopen is toch best wel behoorlijk zielig.
We laten het schoonmaken van ons huis liever over aan een ander. Want als we zelf als stofzuigend en dweilend door het huis gaan, met lichte zweetdruppeltjes op de bovenlip…, dan is dat toch best een beetje zielig…

kitchen-exercise
En dat terwijl ons lichaam bedoeld is om te bewegen!
Bewegen helpt het lichaam in conditie te houden, het zorgt voor doorbloeding van weefsels waardoor voedingstoffen kunnen worden opgenomen en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en het helpt slijtage te voorkomen. Mensen ‘slijten’ niet doordat ze teveel bewegen, mensen ‘slijten’ doordat ze te weinig bewegen!
Door niet te bewegen gaat het lichaam steeds slechter functioneren,het verliest haar kracht en flexibiliteit en verliest als het ware haar levendigheid. En dit heeft vervolgens weer impact op de mentale en emotionele veerkracht.

En dus moet de conclusie zijn dat bewegen NIET zielig is, maar juist krachtig en versterkend!
Het lichaam bewegen is voor het lichaam zorgen. Dan is elke kans om te bewegen dus een gelegenheid om goed voor jezelf te zorgen, dus grijp die kans!

En als je dan ook nog met aandacht beweegt, oftewel je bent met lichaam en geest met dezelfde activiteit bezig, dan geef je jezelf de gelegenheid de beweging ten volste te ervaren en ervan te genieten. Én, wanneer je aandachtig beweegt, ben je in staat om zelf te voelen wat goed is voor je lichaam en wat niet. Dan kun je zelf bepalen welke bewegingen je goed doen en welke niet goed voor je zijn. En dan kom je er waarschijnlijk achter dat je veel meer kunt dan je dacht.

 

foto outdoor yoga

 

Nu jij! Wat doe jij om aan voldoende beweging te komen? Hoe geef jij je lichaam de beweging die het zo nodig heeft?

Geef jouw tips en suggesties in het commentaarveld hieronder, zodat we elkaar kunnen helpen!

Dank je wel!

Rani

Deel deze pagina

7 reacties

 1. Christa Vermeer op 27 april 2016 om 10:09

  Rani, ik kan het niet méér met je eens zijn, ik heb een hartoperatie ondergaan inmiddels 9 jaar geleden. Bewust zeg ik ondergaan, daar moest ik het uit handen geven, maar ervoor èn erna heb ik zelf regie genomen. In overleg☺ Wandelen en later weer hardlopen. Ik ging met een zo goede mogelijke conditie naar de OK en loop nog 2-3x per week hard en doe Yoga. Werk als verpleegkundige èn ben bezig mijn eigen praktijk op te zetten. Ik geniet van het leven! http://www.christavermeer.nl  • Rani Goederee op 28 april 2016 om 18:48

   Mooi, Christa, dat je de verantwoordelijkheid zelf in handen hebt gehouden! 2. Nancy Landman op 28 april 2016 om 10:21

  Helemaal mee eens, Rani! If you don’t use it, you lose it! 🙂 3. Ingrid Verbeek op 28 april 2016 om 11:32

  Bewegen voor mij is zeker belangrijk. Ik voel me daar ook een stuk beter door.
  Mijn tip is… zoek een sport die je leuk en uitdagend vindt. Maar dan ook eentje die je uitdaagt om je levensstijl aan te passen. Dus dat je er, ook als je jouw sport niet beoefent, alles aan wilt doen om je sport zo goed mogelijk uit te voeren.  • Rani Goederee op 29 april 2016 om 15:23

   Yep, als je je dagelijkse dingen kunt zien als een uitnodiging om te bewegen, dan helpt dat zeker om lekker in je vel te zitten! 4. Marina van der Veldt op 29 april 2016 om 21:00

  Bewegen is belangrijk voor mij; het maakt mijn hoofd leeg en geeft me rust. Als het kan ga ik op de fiets naar mijn werk (heen en terug totaal 35 km) muziekje op de oren en gaan met die banaan. In onze fitclub op maandagavond en woensdagavond ook lekker meedoen met de bootcamp, Op deze manier combineer ik cardio en kracht training, Tip sluit je aan bij een groep als je moeite hebt het bewegen alleen op te pakken. Door de groep zul je ondersteuning vinden en gezelligheid ervaren naast het sporten.  • Rani Goederee op 2 mei 2016 om 13:05

   Goed bezig, Marina! Overigens is fietsen zonder muziekje op de oren ook wel eens fijn, de vogels zorgen vaak voor mooie concerten! En helpen daarmee om hier en nu te zijn…