Spring naar content

Happy New Month!

Wauw, de eerste maand van dit jaar is al weer voorbij!

Ik ben benieuwd hoe deze januarimaand jou is vergaan.
Misschien heb je je echt gestort op je plannen en voornemens voor het nieuwe jaar en ben je goed op snelheid aan het komen.
Of misschien heb je je doelen en plannen al weer een paar keer bijgesteld in de afgelopen weken, omdat je zolangzamerhand begint te weten wat je echt wilt.
Of misschien kost het je ondertussen al weer moeite om je te herinneren wat je goede voornemens ook weer waren…

Ik ben nooit heel erg goed geweest in het najagen van doelen. Op de een of andere manier neemt het dagelijkse leven de regie al snel over en kost het me superveel moeite om gefocust te blijven.

Maar sinds een tijdje heb ik een manier gevonden om mezelf op de rit te houden.

16-02-02 - foto spoorweg

Zoals ik in mijn vorige blog aangaf focus ik me vooral op mijn gewoontes die moeten leiden tot het bereiken van mijn doelen en niet zozeer op die doelen zelf. En dat werkt.

Maar ik heb nog een paar andere supertips opgevolgd, die mij echt helpen om gefocust en productief te zijn:

Plannen voor het jaar
Als eerste bepaal je wat je doelen zijn voor het jaar. Hartstikke belangrijk om het grotere plaatje van jouw jaar duidelijk te hebben.

Van jaar naar maand
Met de plannen voor het jaar op papier, is het aan het begin van de maand de tijd om een plan voor de maand te maken – een plan in de zin van: welke zakelijke en persoonlijke doelen wil je behalen, hoe wil jij je voelen, hoeveel geld wil je verdienen en wat moet je daarvoor doen, wiens hulp wil je inschakelen en wat geef je jezelf als beloning als je dit allemaal doet en behaalt.

Van maand naar week
Vervolgens maak je een plan voor de week: waar wil je je op focussen, wat wil je jezelf geven, hoeveel geld wil je verdienen en een korte to-do list van taken die je wilt doen.
Aan het eind van de week sluit je de week af met opschrijven waar je dankbaar voor bent. Vervolgens maak je een plan voor de volgende week. Volgens hetzelfde recept.

WP_20160202_003

Sluit de maand af
Aan het einde van de maand maak je er een punt van de maand af te sluiten: welke doelen heb je behaald, welke dromen zijn werkelijkheid geworden, welke lessen heb je geleerd, wat werkte er niet voor je (een gelegenheid om lucht te geven aan je frustratie), voor wat en wie ben je heel erg dankbaar en waarvoor geef jij jezelf een groot compliment.

Start de nieuwe maand
Begin dan de volgende maand weer fris met het maken van een maandplan, zoals ik het hierboven beschreef.

En herhaal.

Ik ben hier in januari mee begonnen en ben volgens mij nog nooit zo productief geweest als in de afgelopen weken! Ik heb overzicht over wat me te doen staat, het voelt haalbaar, en de combinatie die ik maak tussen grote stappen en kleine acties werkt heel erg motiverend. En ik bereik meer dan ik dacht dat mogelijk was.

Probeer het eens uit! Als jij je productiviteit wilt verhogen, zou dit wel eens de oplossing voor je kunnen zijn!

Hoe werkt het voor jou? Wat doe jij om gefocust en productief te zijn? Wat zijn jouw ‘best practices’?

Geef jouw tips en suggesties in het commentaarveld hieronder, zodat we elkaar verder kunnen helpen!

Dank je wel!

Rani

Deel deze pagina

2 reacties

 1. Wilma Franke op 4 februari 2016 om 12:09

  Goedemorgen,
  Wat een mooie strategie! En je voelt hem misschien al komen, maar …..
  Nou dat wil ik nu dus niet!
  Wat een mooie strategie EN ik vind dit nog niet zo gemakkelijk.
  Wat wil ik dit jaar bereiken? Meer omzet, triathlon, opgeruimd huis, lekker in mijn vel, een aantal belemmerende overtuigingen overboord, …
  Tot zover lukt het wel. En dan? Wat ik erg moeilijk vind is het opdelen in stukken en dan weer verder in stukjes. Als een ander het me vertelt dan zeg ik oh ja, natuurlijk. Zelf bedenken, dan kijk ik ernaar en ik kijk ernaar en ik kijk ernaar. En dan is er alweer een maand voorbij.
  De eerste stap heb ik al wel gezet. Een agenda met 1 pagina per dag, die op de nominatie stond om weggegooid te worden (k heb een digitale agenda) ligt nu op mijn buro, heel demonstratief te wachten tot ik hem open doe 🙂  • Rani Goederee op 4 februari 2016 om 12:15

   Hai Wilma, ik herken het helemaal hoor…
   Wat voor mij het verschil heeft gemaakt, is niet te bepalen wat ik wil/moet bereiken in een maand, maar welke acties ik die maand wil/moet doen om dichter bij mijn doel te komen.
   Ik hecht minder aan het resultaat, want daar heb ik geen 100% invloed op.
   Ik richt me meer op mijn inzet, want daar heb ik wel 100% invloed op.
   Heel veel succes met het in gebruik nemen van je agenda!