Spring naar content

Is dit nou de midlife crisis?

Komend weekend word ik 50!

Deze mijlpaal blijkt allerlei gedachten en gevoelens bij me aan te wakkeren, ik heb het er maar druk mee.
Ik ervaar deze periode echt als een overgangsperiode, een ‘rite of passage’, en omdat ik er nu middenin zit heb ik nog geen idee wat er aan ‘de andere kant van de passage’ gaat zijn…

Midlife Crises Just Ahead Green Road Sign with Dramatic Clouds,

Ik hoor het je denken: Rani heeft last van een midlife crisis!

Nou is het geval dat ik niet geloof in midlife crises, ik ben daarentegen een fervent aanhanger van het concept van de Mid-Birth. Het concept van de Rites of Passage, waaronder Mid-Birth, leerde ik kennen vanuit het neo-sjamanisme van Frank Natale.

In het leven van elk mens vindt een cyclus van overgangsmomenten plaats. Het gaat te ver om alle fasen en de bijbehorende kenmerken te beschrijven, ik wil me hier beperken tot de fase(n) waarin ik me nu bevind, en waarin ook veel van mijn klanten zich bevinden.

Rond 39-44 jaar begint de periode die Mid-Birth wordt genoemd. “A spiritual birth into our power”. Deze fase wordt geïnitieerd door de fase die Realization of Betrayal wordt genoemd.
Dit betekent dat bij elk mens op enig moment het besef doordringt dat het pad wat hij of zij tot dan toe heeft gelopen, niet dat succes en die vervulling heeft gegeven die bij aanvang voor ogen stond.

Bijvoorbeeld: je hebt er ooit voor gekozen om een carriere na te jagen in het bedrijfsleven, je hebt altijd hard gewerkt, veel gereisd, vele successen gekend en gedaan wat je voor ogen had. Of je hebt ervoor gekozen om kunstenaar te worden, je hebt je er helemaal voor ingezet, veel moeite voor gedaan, successen geboekt. Of je hebt ervoor gekozen om een gezin te beginnen en voor je kinderen te zorgen, je hebt je ziel en zaligheid ervoor gegeven en bent trots op je kinderen.

Welk pad je ook hebt gelopen, de kans is groot dat je op een gegeven moment denkt “wat heeft dit pad mij eigenlijk opgeleverd?”, “ben ik zo gelukkig en vervuld als ik dacht dat ik zou zijn?”.
En het antwoord op die laatste vraag is meestal “nee, niet volledig”.

En dat is het beginpunt van de Mid-Birth.

Het is de start van de transitie van de focus op – ik noem het maar – uiterlijk succes naar innerlijke vervulling. De overgang van een meer mannelijke energie naar een meer vrouwelijke energie, die de nadruk krijgt bij de volgende fase, Reconnection with the Feminine (begint rond 44-48 jaar). Daarna volgt Initiation into the Truth (rond 50 jaar).

Wat ik zo geruststellend vind aan dit concept, is dat het een onpersoonlijk proces is. Ik bedoel daarmee dat iedereen dit proces doorloopt. Oftewel, dat ik me soms onzeker voel over wat me te doen staat, ligt niet aan mij. Het is gewoon een fase die ik doorga. En velen zijn mij al voorgegaan, dus dat gaat best goedkomen.

Wat een opluchting!

©2006 Wilbert Alix

©2006 Wilbert Alix

Natuurlijk is het aan mij om te dealen met deze veranderingen. Ik ben nog steeds verantwoordelijk voor mezelf. Maar nu ik me er bewust van ben (en ik ervaar het ook zo) dat ik niet de enige ben die hiermee te maken heeft, en dat het er gewoon bij hoort, kan ik meer ontspannen en gewoon door blijven ademen in lastige tijden.

Ik mag me overgeven aan de energie van de fase waarin ik me bevind. Het is niet een probleem dat moet worden opgelost. Ik kan stoppen met tegen de stroom in te zwemmen.
En dat is heel goed voor mijn fysieke, mentale en emotionele gezondheid en vitaliteit :-).

Hoe zit dat bij jou? Ga jij mee op de stroom of zwem je er tegenin?

Ik ben benieuwd om van je te horen!

Groet!
Rani

Deel deze pagina

6 reacties

 1. Stef de Beurs op 15 juni 2016 om 14:31

  Hi Rani,
  Nu alvast gefeliciteerd met je nieuwe wijsheid die natuurlijk niet met 50 in één klap doorkomt maar in fasen. Je bent ’n vuurpaard, dus het zal snel genoeg gaan.
  Vlieg met ’n gerust hart je nieuwe fase in om te ervaren wat er op je edele paardenpad tevoorschijn komt.
  Ik zei weleens ” de beloning voor geduld……is geduld”, terwijl ik niet bepaald de meest geduldigde persoon ben, die ken. Intussen wat ouder is mijn geduld als houtpaard wat groter geworden, waardoor ik steeds makkelijker met de stroom kan meezwemmen. Ik wens je een heel fijne verjaardag.
  Hartelijke groet en liefs,
  Stef  • Rani Goederee op 15 juni 2016 om 14:44

   Ha Stef,
   Dankjewel! Ja, geduld… ook niet mijn best ontwikkelde eigenschap. Wél nodig om met de stroom mee te zwemmen, misschien zelfs te laten drijven!?
   Groet! 2. Sandra Jacobs op 15 juni 2016 om 18:48

  Hi lieve Rani,
  Wat een mooi stuk heb je geschreven.
  Ben heel blij met de term Mid-Birth, want zo zie ik het ook.
  De antroposofen denken in perioden van 7 jaar, die past bij van 49 naar 50 en verder.
  Zelf ben ik al bijna 53 en serieus, ik sta meer in mijn kracht dan ever.
  Dat wens ik jou ook, mooie! En ik wens je voldoende overgave om je met de stroom te laten meevoeren, voeten naar voren zodat je de rotsen kunt ontwijken en jezelf af en toe een zetje de stroom in kunt geven, zwemvest zodat je niet ten onder gaat en een helm op om jouw mooie hoofd te beschermen. Weet dat er na iedere stroomversnelling weer stil water komt. See you there voor een kop thee en even bijpraten!
  Voor dit weekend een superfijne jaarwisseling!
  Dik liefs,
  Sandra  • Rani Goederee op 15 juni 2016 om 22:57

   Dankjewel, Sandra, mooi om te lezen dat jij het ook zo ervaart. Inderdaad, the best is yet to come! 3. Brigitte van der Loo op 16 juni 2016 om 09:53

  Ha Rani, mooi stuk. Ik loop twee jaar op je voor, maar ik krijg altijd een beetje de zenuwen als ik leeftijden genoemd zie. Zoals vanaf je 44 tot 48 dat reconnecten met vrouwelijkheid, en de initiation into the truth rond de 50-ste. Hellup, denk ik dan, heb ik wat gemist? Zit ik al into the truth fase? Niks van gemerkt.
  Ik ervaar een soort zekere onzekerheid. Over sommige zaken miep ik niet meer, dat weet ik nu wel, sta ik steviger in, maar sommige dingen oeps nog even onzeker als altijd en misschien nog wel meer. Dus tsja… maar verder dobberen op die stroom dan maar? Hoe dan ook, van harte alvast!  • Rani Goederee op 16 juni 2016 om 11:07

   Hai Brigitte, ik herken dat wel, dat “heb ik iets gemist?”…
   Ik geloof ook niet dat het nut heeft om jezelf te willen dwingen in het keurslijf van zo’n concept.
   Het is meer dat het je mogelijk kan helpen om het proces waarin je zit te herkennen en te begrijpen.
   En misschien is jouw Zekere Onzekerheid wel jouw truth…
   Dank voor je reactie, Brigitte!