Spring naar content

G + G + G = ML

De afgelopen weken hebben voor velen in het teken gestaan van doelen stellen voor 2016.
Bij mij ook. Ik heb de tijd genomen, inspiratie gezocht, uren gewandeld en gedagdroomd om te bepalen wat ik wil in 2016. Daar zijn een paar ambitieuze doelen uit voortgekomen, zowel voor mijn business als voor mijn gezondheid, relaties en hobby’s. Super!

Kom maar op met die resultaten!

Kom maar op met die resultaten!

En nu dus aan het werk. Want zonder input geen output, dus in de actie!

En dan…

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar bij mij werkt het zo dat die ambitieuze doelen me al snel meer angst inboezemen dan dat ze me blij maken, als het gaat om de dingen die ik dagelijks kan doen om naar mijn ambitieuze doelen toe te werken. De te zetten stappen lijken al gauw heel groot en onhaalbaar.

En dus ging ik op zoek naar een manier die me het vertrouwen geeft dat ik mijn doelen kan behalen en die het mogelijk maakt om er elke dag een bijdrage aan te leveren.

Ik denk dat ik die manier heb gevonden.

Het draait volgens mij allemaal om gewoontes.

We zijn gewoontedieren en voeren het grootste deel van de handelingen die we doen automatisch uit. En dat kan twee kanten uit: enerzijds is het een enorme kracht, wanneer we handelingen uitvoeren die ons helpen bij het bereiken van wat we willen. Anderzijds is het een enorme ‘vertrager’, als het gaat om handelingen die ons niet ondersteunen bij het bereiken van onze doelen.

Hoe dan ook: G + G + G = ML

Oftewel: Gewoonte + Gewoonte + Gewoonte (en ga zo maar door!) = Mijn Leven

Sinds begin dit jaar focus ik me vooral op mijn gewoontes.
Ik focus me op het aanleren van gewoontes die me helpen en op het afleren van gewoontes die me niet helpen. Werkt als een tierelier!

Wil jij jouw gewoontes vóór je laten werken, dan volgen hier een paar tips:

1. Maak het jezelf gemakkelijk
Zorg ervoor dat je de spullen die je nodig hebt voor een bepaalde gewoonte bij de hand hebt. Bijvoorbeeld: zet een fles water en glas op je bureau, zodat het geen moeite is om voldoende te drinken.
En zorg er ook voor dat je de zaken die je afleiden of die je verleiden tot slechte gewoontes NIET bij de hand hebt… zoals de koektrommel of je Facebook account.

2. Koppel gewoontes aan elkaar
Je kent dit wel: je hebt jouw specifieke volgorde in de ochtend van douchen, tandenpoetsen, ontbijten etc., een volgorde die werkt voor je. De ene handeling triggert de andere.
Wanneer je nu een nieuwe gewoonte wilt invoeren, koppel deze gewoonte dan aan een al bestaande gewoonte. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling koppelen aan je lunch, met daarna het checken van je e-mail.

Wandeling na de lunch

Wandeling na de lunch

3. Betrek anderen bij jouw gewoontes
Door verplichtingen aan te gaan met anderen, word je gedwongen te doen wat je je hebt voorgenomen. Sinds begin van dit jaar zit ik regelmatig te werken bij Seats2Meet, maandag is blogschrijfdag bij Seats2Meet. Ik boek een werkplek (er wordt op me gerekend) en ik spreek af met mijn man dat ik met hem meerij (er wordt op me gerekend). Dat is genoeg voor me om ervoor te zorgen dat ik ga. En als ik dan eenmaal daar ben, alle spullen die ik nodig heb bij de hand, zo min mogelijk afleiding, dan kan ik niet anders doen dan een blog schrijven!

Door te focussen op je gewoontes hoef je minder je wilskracht aan te spreken. En dat is behulpzaam. Want de hoeveelheid wilskracht die je kunt inzetten is beperkt. Op een gegeven moment is het op. Het kost gewoon minder moeite wanneer je handelingen op de automatische piloot doet.

En mocht je nu bang zijn dat het saai wordt…
Dat valt mee.
Juist door een kader van gewoontes te creëren ontstaat vrijheid binnen dat kader om creatief en spontaan te zijn. En je hebt daar dan ook meer energie voor omdat je je energie niet hoeft te besteden aan ‘wilskracht’zaken.

Hoe werkt het voor jou? Welke gewoontes werken het beste voor jou om je doelen te bereiken?

Vertel jouw verhaal in het commentaarveld hieronder, zodat we elkaar op ideeën kunnen brengen!

Dank je wel!

Rani

Deel deze pagina

7 reacties

 1. Elske van de Fliert op 20 januari 2016 om 18:28

  Dit deed me meteen denken aan de ‘choice minimal lifestyle’ van Tim Ferriss, oftewel zorgen dat je zo weinig mogelijk hoeft te kiezen, want dat kost alleen maar tijd. En voor veel dingen is het echt niet nodig. Zijn zes manieren zijn mooi om ook te lezen boven op deze 3 om gewoontes in te bouwen:
  http://fourhourworkweek.com/2008/02/06/the-choice-minimal-lifestyle-6-formulas-for-more-output-and-less-overwhelm/

  Want laten we wel zijn: gewoontes hoef je ook niet over na te denken, heerlijk!

  Ik begin elke ochtend minimaal een half uur met werken aan dat wat ik moet doen om mijn belangrijke doel voor die maand te halen. Niks eerst mail lezen, eerst aan mijn doel werken. Dat geeft heel veel energie en focus. Natuurlijk: als ik een keer heel vroeg op de ochtend een afspraak plan, dan gaat het niet, maar dan begin ik er als eerste aan na die afspraak. Zodat je niet gelijk overgeleverd bent aan de waan van de dag. Vroeg beginnen, zonder afleiding, helpt daar ook bij. 2. Sandra Jakobs op 20 januari 2016 om 19:38

  Ieder jaar trek ik me een periode terug in een klooster voor een zen sesshin.
  De eerste keer was ik verbaasd over het strakke programma. Alles was van uur tot uur vastgelegd en daar werd niet van afgeweken. Het mooie is, wat Elske ook al schrijft: hoe minder je hoeft te kiezen, hoe meer je kunt focussen op wat je te doen hebt en hoe meer structuur je aanbrent, hoe makkelijker je doet wat je te doen hebt.

  Dat is meteen ook mijn manier van doen: ik sta op, mediteer, maak mijn groentesmoothie, zet thee, ga douchen en start met concentratiewerk (momenteel schrijven aan mijn boek). Pas daarna zet ik mijn wifi open. Werkt perfect, want ik verzet bergen werk, dus kan ik iedereen aanraden.

  Dank voor jouw blog, Rani! Ook dat helpt.

  Hartelijke groet,
  Sandra 3. Rani Goederee op 21 januari 2016 om 08:55

  Dank jullie wel, Elske en Sandra, voor jullie reacties en aanvullingen! Ja, mooi, dat gewoontes ervoor zorgen dat je niet steeds hoeft te kiezen. Elke keuze die je moet maken heeft het risico in zich dat je een ‘slechte’ keuze maakt, een keuze die je niet ondersteunt. Als de ‘goede’ keuze een gewoonte is geworden gaat het met minder moeite de goede kant op. Of dat nou je business, je gezondheid, je relaties of wat dan ook betreft. 4. Yuka Groenenberg op 21 januari 2016 om 09:44

  Ik merk dat vooral de beslissing maken helpt ! De volledige overgave voor je te halen doel.. what ever it takes. De gewoontes doorvoeren zoals je aangeeft is een super tip ! Ik ga hem ook delen in mijn team. Verder helpt een stukje mindfullness of mindset. Ik luister elke avond een korte youtube van Bob Proctor over abundance meditation.. en een stukje ‘activate our higher mind subconscious – personal power & spiritual growth’ dit helpt enorm .. op jullie suCCes 🙂 5. Inez van Arkel op 21 januari 2016 om 15:24

  Ik heb er nog nooit op deze manier over nagedacht maar inderdaad het lijkt heel logisch. Ook ik heb een doelenbord gemaakt voor dit jaar. Ik ga gelijk eens kijken welke doelen makkelijk in te passen zijn in mijn al bestaande gewoontes, dank je wel Rani voor deze eye opener.  • Rani Goederee op 21 januari 2016 om 15:30

   Leuk, he, als iets ineens logisch lijkt!
   Wat nog behulpzaam kan zijn is jezelf de volgende vraag te stellen: als ik dit doel van mij wil bereiken, welke gewoontes gaan mij daarbij helpen? Als het bijvoorbeeld je doel is om een supergoeie conditie te hebben (ik noem maar wat 🙂 ), dan kun je jezelf de gewoonte aanleren om elke dag, of om de dag, of op elke maandag een flink eind te gaan wandelen. Of elke dag vijf minuten heel wild te dansen op een lekker energiek muziekje. Of elke dag vijf minuten oefeningen te doen. Zodat het relatief klein en dus haalbaar blijft en niet de kans krijgt het je te overweldigen. Nou ja, heel verhaal… Succes, Inez, met je doelen en gewoontes! 6. Astrid Schoonderbeek op 26 januari 2016 om 10:06

  Wat een heerlijke gedachte om eerst eens even te kijken naar al mijn gewoontes en ze dan niet veroordelen. Hooguit iets eraan koppelen of een klein beetje veranderen. Ik bespeur een aantrekkingskracht om de gewoontes eens onder de loep te nemen. Ik krijg zo’n gevoel van heerlijk gewoon en toch anders doen.
  Omdat altijd dat stemmetje fluistert : als je blijft doen wat je deed blijf je krijgen wat je kreeg.!
  Kleine veranderingen kunnen immers ook grote impact hebben! Thanks Rani voor deze eye- opener.