Ben jij moedig genoeg? Tips voor meer moed

plaatje courage voor blogHeldhaftig en onverschrokken: kwaliteiten die je als ondernemer maar beter in huis kunt hebben.
Ja, dat ‘moedig zijn’ een essentiële kwaliteit is voor ondernemers, staat als een paal boven water.

Zonder moed gebeurt er niets nieuws en dat is nou juist precies wat jij als ondernemer doet: iets nieuws in de wereld zetten, iets creëren uit niets.

Voor mij is dat dé uitdaging van het afgelopen half jaar: hoe zorg ik ervoor dat ik moedig genoeg ben om initiatieven te ontplooien, in actie te komen, te doen, doen, doen, zonder dat ik zeker weet dat het wat gaat opleveren.

Moed: wat is dat?
De Van Dale zegt dat moed ‘onverschrokkenheid, dapperheid’ betekent.
Ik lees daaruit dat moedig zijn betekent dat je actie onderneemt zonder je te laten tegenhouden. Dat je een project begint zonder succesgarantie. Dat je springt, zonder precies te zien waar je terecht gaat komen.

OK, dat is duidelijk… Kwestie van doen!  Of?

De crux zit hem in het stukje “… zonder je te laten tegenhouden”.
De realiteit is dat je je vaak laat tegenhouden. Door wat de mensen in jouw omgeving vinden van je plannen. Door de economie die niet meehelpt. Door de angst om te mislukken. Door je verlegenheid. Door de doemscenario’s die je bedenkt. Door de angst om zonder geld te komen zitten. Door de hoeveelheid tijd, werk en moeite die je denkt te moeten inzetten. Door het ongemak wat je verwacht te ervaren. Door je mindset die eerder negatief is dan positief.

De rode draad hierin is dat je je laat tegenhouden door jezelf.
Dat is goed nieuws!
Als jij het obstakel bent, dan ben jij ook de oplossing!

plaatje courage voor blog 2In mijn hoedanigheid als ondernemer ervaar ik elke dag de moed én het gebrek er aan. Ik merk het wanneer ik mensen persoonlijk wil benaderen om ze uit te nodigen voor mijn seminar, en ik schroom voel om dat te doen. Want wat zullen ze er van zeggen?
Dan zakt de moed me in de schoenen.

Of ik merk het wanneer ik een nieuw e-mailprogramma wil gaan gebruiken en niet weet hoe het werkt. Ik stel het uit tot de uiterste deadline, en pas dan ga ik aan de slag om het te leren. Want stel je voor dat ik erachter kom dat ik het niet snap, en dus dom ben en dan ook nog eens aan iemand anders moet vragen om me te helpen. Lafaard.

En soms merk ik juist wél de moed in mezelf. Dat ik op mensen af stap en vraag of ze iets voor me willen doen. Of dat ik tijdens mijn seminar vertel over mijn verdere plannen met mijn bedrijf en deelnemers uitnodig om zich in te schrijven voor de vervolgtrainingen. Met volmondige JA’s als resultaat.

Het is zo klaar als een klontje. Als ondernemer heb ik een bovengemiddelde hoeveelheid moed nodig om succesvol te zijn.
Maar hoe doe ik dat dan om meer moed te ‘kweken’?

Oftewel, hoe word je moediger?

Hier een vijftal tips:

1. Denk “wat kan mij het eigenlijk schelen wat het resultaat is van mijn actie!”. Laat je gehechtheid aan het resultaat los en focus je op de stappen die je moet zetten. Voor een moment oogkleppen op! Ik merk dat als ik dit denk, ik alles durf.

plaatje body building voor blog2. Doe elke dag iets waar je geen zin in hebt. Iets waarvan je weet dat je het zou moeten doen, wat goed is voor jou of je business. Door het wél te doen, raak je gewend aan dingen te doen die oncomfortabel zijn voor je.
Je traint je ‘moedigheidsspier’.

3. Doe elke paar dagen iets wat je moeilijk vindt.
Je verbetert je vaardigheden en je traint je moedigheidsspier’ verder.

4. Doe elke week (of vaker) iets waar je bang voor bent (maak gebruik van tip 1!). Je geeft je zelfvertrouwen een enorme boost én je moedigheidsspier wordt nóg sterker.

5. Blijf in beweging!!!! Zorg dat je niet stil komt te staan, blijf niet urenlang piekeren over iets wat je wilt gaan doen, maar waar je de moed niet voor kunt opbrengen. Zolang je fysiek blijft bewegen, of je schrijft, of je maakt een planning, of je doet de afwas, wat dan ook, zolang je in beweging blijft genereer je de energie die je nodig hebt om de sprong te wagen.

Zoals je ziet… geen focus op het oplossen of wegnemen van de obstakels, maar op het trainen van je ‘moedigheidsspier’ zodat de obstakels gemakkelijker te overwinnen zijn. Praktisch uitvoerbaar. Dus veel succes!

Nu jij!

Ben jij moedig genoeg?
En wat doe jij om moediger te worden?

Deel jouw lessen en tips in het commentaarveld hieronder, zodat we elkaar kunnen inspireren!


Meer leren over Moed en het creëren van meer energie, succes en balans?
Meld je dan aan voor het De Energieke Ondernemer seminar van 12 juni a.s.
hét event voor ondernemers die meer energie, succes en balans
willen creëren in hun business én daarbuiten!

Je betaalt slechts 39 euro (in plaats van de normale prijs van 289 euro).
Meld je hier aan!

Laat een comment achter in het commentaarveld hieronder!

Ik kijk ernaar uit hier van je te lezen en je te ontmoeten in het seminar!

Met een hartelijke groet, Rani Goederee

Deel deze pagina

22 reacties

 1. Stef de Beurs op 3 juni 2015 om 11:28

  Hi Rani,
  Mooie inspirerende blog.
  Moed is niet de afwezigheid van angst maar de actie ondánks die angst.
  Ik weet nog goed dat ik vorig jaar van m’n dochter ’n parachutesprong cadeau kreeg. In het vliegtuig(je) vroeg de cameraman of ik bang was. Ja natuurlijk, zei ik…… maar ook opgewonden en nieuwsgierig.
  De grap was, dat het ontzettend eng was én euforisch tegelijk.
  Mijn volgende stap is met paarden (waar ik me dus niet bij op m’n gemak voel). Erop rijden of ’n workshop “spiegelen met paarden”, zoals ik afgelopen weekend hoorde.
  Ik ga ervaren wat ’t me brengt.
  Veel succes met al je moedige bezigheden!!!
  Hartelijke groet,
  Stef  • Rani Goederee op 3 juni 2015 om 13:35

   Hoi Stef, mooie toevoeging dat angst en euforie tegelijk aanwezig kan zijn. Dat helpt ook om moed te verzamelen! 2. Saskia Steur op 3 juni 2015 om 12:42

  Wat een gaaf onderwerp. Lef en moed is mij niet vreemd. Ik durf heel veel dingen, en dat heb ik vooral in mijn periode als vrouw in de bouw goed geoefend.

  Toch is het bijzonder dat ik op ‘kleine’ dingen ineens heel moedeloos kan zijn en mijn eigen ergste obstakel ben. Wat ik daarmee doe is dit (en dan werkt voor mij bijna altijd):

  Stel ik wil iets doen, of ik moet iets doen (vaak gaat dit samen), en ik voel veel weerstand… Dan zeg ik tegen mezelf “aha, ik voel weerstand, dat is de buitenrand van mijn comfortzone. Dat betekent dat ik het nu dus echt ga doen, want dan ben ik HUP over de rand heen. Eenmaal over de rand (na het doen van de actie die ik ‘eng’ vond) zit die actie vanaf dat moment BINNEN mijn comfortzone. De volgende keer vind ik dat dus niet spannend meer. EN: de grote bonus is dat mijn comfortzone zo stapje voor stapje groter wordt.  • Rani Goederee op 3 juni 2015 om 13:36

   Dank, Saskia, voor jouw voorbeeld. Het maakt ook duidelijk dat een zekere mate van bewustzijn nodig is om moed te verzamelen en de keuze te maken om de stap te wagen. 3. Matthieu Wijnen op 3 juni 2015 om 13:43

  Nou het reageren op een blog, is zeker niet iets wat voor mij een vanzelfsprekendheid is.
  Vaak heb ik wel een mening of zou ik iemand kunnen helpen maar doe het dan niet. Weet ook wat me echt tegen houd, mijn dyslexie of is het wel interessant voor de anderen, het kost me veel tijd??
  Heb me voorgenomen dit jaar meer zichtbaar te zijn, dus wat meer reageren op blogs kan dan zeker geen kwaad. Met de gedachte “wat kan mij het eigenlijk schelen, wat het resultaat is van mijn actie!” een eerste stap gezet.  • Rani Goederee op 3 juni 2015 om 13:44

   Yeah! Way to go, Matthieu!! Dankjewel voor jouw bijdrage en moed!  • Saskia Steur op 3 juni 2015 om 14:35

   Matthieu, echt moedig dat je dit zo openlijk uitlegt. Van mij krijg je daar alleen maar respect, begrip en aanmoediging voor !!! WTG indeed 😉 4. Liesbeth Drabbe op 3 juni 2015 om 14:57

  Moedig zijn en durven is inderdaad iets wat je moet/mag kweken wil je als mens en bedrijf groeien. Sinds de start van mijn bedrijf ben ikzelf ontzettend gegroeid… als ik terugdenk aan mijn eerste stapjes om mensen te laten weten dat “ik er was” – dat mijn bedrijf er was, en hoe ik nu doe en dingen regel, zo’n mooi groot verschil 🙂

  En nog steeds zet ik en mijn bedrijf stappen waar ik vorig jaar nog niet eens aan durfde te denken. Trots zijn op jezelf en alle stappen die moedig zijn gezet en jezelf daarvoor een schouderklop geven is ook erg belangrijk, heb ik gemerkt. Het zorgt ervoor dat je erkent dat dingen eng waren en dat het knap is geweest dat je de stap heb durven te zetten, ongeacht of dat succesvol is geweest is of niet…

  Rani en alle anderen, op naar nog veel meer moedige stappen 🙂
  We kunnen het!  • Rani Goederee op 3 juni 2015 om 20:47

   Dank je wel, Liesbeth, voor je aanmoediging! En ja, je hebt gelijk, het geeft moed wanneer je jezelf complimenteert met de stappen die je zet en de spannende momenten die je doorstaat. 5. Sandra Boekhoudt op 3 juni 2015 om 20:37

  Hi Rani, super blog!
  Wat ik bij mezelf merk is dat ik teveel blijf hangen bij het NADENKEN over het resultaat van mijn actie.
  Je eerste tip “wat kan het mij eigenlijk schelen” voelt dus voor mij heeel erg oncomfortabel. Maar waarschijnlijk precies wat ik moet Doen 🙂 !
  Thnx voor deze inspirerende blog!  • Rani Goederee op 3 juni 2015 om 20:49

   Yep, heel herkenbaar, en maar blijven denken over hoe het zou kunnen uitpakken… Doen en doen en doen en doen, daar train je je moedigheidsspier mee :-). Ik wens je nog veel oncomfortabele momenten (die in de loop van de tijd steeds comfortabeler zullen worden!). 6. Marieke de Hoop op 3 juni 2015 om 21:18

  Ha Rani,

  moedig zijn hoef je niet alleen te doen. Je kunt ook aanmoediging vragen op het moment dat je het nodig hebt. Allemaal geleerd van jullie. Dingen samen doen en vragen.
  Dus wat doe ik morgen? ik ga een filmpje maken voor het eerst van mijn leven met mezelf als spreker (Annemieke Tissink in de Ahoy zien spreken!) . Ik heb mijn collega Lidwina gevraagd of ik haar kan bellen als ik blokkeer, ik wil dan alleen maar aanmoedigingen horen. En ik post het op mijn Fb. Dank jullie allen voor de inspiratie om moedig te ondernemen!  • Rani Goederee op 3 juni 2015 om 21:28

   Hoi Marieke, wat een superidee om iemand te vragen je uitsluitend aan te moedigen, gewoon omdat je het nodig hebt! Ik ga hem onthouden! 7. Coen Tuerlings op 3 juni 2015 om 21:20

  Voor mij is moedig zijn, mijn angst als vriend beschouwen. Angst die een tinteling door mijn lijf jaagt waardoor ik me ook werkelijk levend voel.

  Zeker bij geven van trainingen bij grote groepen is moed en angst aanwezig. Nu doet het ertoe, het moment is daar…

  Voor mij voelt deze tinteling positief. Ik weet niet precies wat er gaat gebeuren, maar ik voel de uitdaging en het contact met de groep.

  Als ik dit gevoel werkelijk door me heen kan laten gaan en mijn intuïtie blijf volgen, dan gaat alles als vanzelf. Dan kan ik iedereen aankijken met een open hart en mezelf toestaan om er gewoon te zijn.

  Dan is angst een prettige tinteling die me bruisend houd en me moed inspreekt…  • Rani Goederee op 3 juni 2015 om 21:30

   Hoi Coen, angst en excitement liggen inderdaad heel dicht bij elkaar en als je het kunt gebruiken om aanwezig en alert te zijn, kan het een grote steun zijn. Thanks! 8. Merijn Kegel op 3 juni 2015 om 22:24

  Mooie en waardevolle blog! Dankjewel Rani.
  De laatste tijd heb ik geprobeerd er een dimensie aan toe te voegen:
  Uit je comfort zone stappen binnen je comfort zone brengen.
  Lukt aardig en is nog superleuk ook (en exciting, ik denk dat daar de drive dan komt te liggen, Coen).
  Comfortably getting out of your comfort zone 😉  • Rani Goederee op 4 juni 2015 om 07:37

   Ha Merijn, goeie toevoeging. Misschien moeten we wel leren dat “oncomfortabel” part of life is, en niet volautomatisch blijven focussen op ‘comfortabel’. Dat een beetje ‘oncomfortabel’ gewoon in je comfortzone thuishoort. 9. Elske van de Fliert - Zero-e op 4 juni 2015 om 12:01

  Ik krijg nog wel eens de opmerking dat ik veel zelfvertrouwen uitstraal. Dat is ook wel zo. Want als je jezelf niet vertrouwt, dan doet een ander dat ook niet, dus als je vertrouwen wilt, moet je het ook uitstralen. Als ik dat dan doe, merk ik dat het me moed geeft.
  Dat vind ik veel makkelijker in gesprekken en presentaties dan bijvoorbeeld aan de telefoon. Ik heb een hekel aan bellen. Vooral als het niet puur functioneel is. Skypen (ook met alleen geluid) vind ik al beter, maar dan heb je vaak ook specifieks te bespreken.
  Als iemand mij tips kan geven hoe ik moediger kan zijn aan de telefoon, dan houd ik mij van harte aanbevolen!  • Rani Goederee op 8 juni 2015 om 09:18

   Hai Elske, ja, dat bellen… ik herken wat je zegt. Wat mij helpt om nog een beetje lol te hebben met telefoongesprekken is door te blijven bewegen terwijl ik praat. Ik loop door de ruimte en zorg dat mijn lijf niet stil komt te zitten, want dan stokt het gesprek ook. Wie weet helpt dit je!   • Elske van de Fliert op 15 juni 2015 om 11:54

    Dank voor de tip Rani, grappig is dat ik het wel doe, maar als ik me op mijn gemak voel 🙂 Gewoon een kwestie van altijd doen! 10. Wim Bakker op 8 juni 2015 om 09:14

  Moedig zijn om ook van je minder positieve kanten te houden, zodat je jezelf niet nog meer tegen hoeft te laten houden. Het is je lesmateriaal om te groeien en buiten je comfortzone te gaan. Maar ook om je comfortabel te voelen in iedere situatie en plaats waar je bent, omdat je vertrouwen in jezelf hebt, dat je die situatie aangaat zoals het leven het van jou vraagt. Het vraagt dus letterlijk om doorleving.

  Zeg maar eens na even je rust en ademhaling te hebben genomen:
  “Ik hou onvoorwaardelijk van het feit dat ik me laat ontmoedigen.” (alle reacties vanuit lichaam etc. laat je zijn.) Even rust en daarna, herhaal je de zin, met daarachter…… “maar hou nog meer van mijn moedige, daadkrachtige doorzettingsvermogen”.
  *** Tis wel dat je het niet gehaast moet uitspreken en dus bewust tot je door moet laten dringen.  • Rani Goederee op 8 juni 2015 om 09:19

   Dank, Wim, voor je bijdrage, mooi!