Vijf belangrijke lessen over Commitment

plaatje commitmentCommitment is één van de belangrijkste elementen in het creëren van resultaten, zo heb ik ervaren in de afgelopen maanden.
Maar waarom is dat eigenlijk?

In dit blog deel ik de vijf belangrijkste lessen die ik heb geleerd met betrekking tot commitment.

1. Commitment = onherroepelijk
Ja, onherroepelijk… dat is nogal wat. Op het moment dat ik besloot mijn business op te bouwen en aan de slag te gaan met De Energieke Ondernemer, maakte ik een keuze waarop ik niet terug kom. Ik deed mezelf een belofte, waaraan ik van plan ben me te houden.
Dat betekent dat wanneer je ergens je commitment aan geeft, je eerst heel goed bij jezelf zult moeten nagaan of je je aan jouw keuze wilt, kunt en gaat houden.
Zo ja, go for it! Zo nee, geef je commitment niet. Want…

2. Commitment = kostbaarplaatje it's worth it
Ik heb ervaren dat ik mijn commitment maar aan een paar dingen tegelijkertijd kan geven: mijn business, mijn relatie met mijn partner, mijn gezondheid, mijn relatie met mijn familie en vrienden. En dat is het dan wel. Meer commitments zou betekenen dat ik het wel eens af zal laten weten. Dat ik me soms niet aan mijn beloftes houd. En dat is nou precies wat ik wil voorkomen door mijn commitment te geven.
Geef je commitment pas aan iets wanneer je zeker weet dat het het waard is. Weet zeker dat je bereid bent obstakels te trotseren, afleiding te weerstaan en te doen wat moeilijk maar nodig is. Want commitment is kostbaar.

3. Commitment = kristalhelder
Wat ik hiermee bedoel, is dat het maken van keuzes een stuk gemakkelijker is geworden sinds ik mijn commitment heb gegeven. Als iemand mij iets vraagt te doen, hoef ik alleen maar de vraag te stellen: draagt het bij aan het bereiken van mijn doel met mijn business? Zo ja, dan doe ik het. Zo nee, dan doe ik het niet. Of als er een opportunity zich aandient, stel ik mezelf de vraag: draagt het bij aan het creëren van de resultaten die ik voor ogen heb? Zo ja, dan grijp ik mijn kans. Zo nee, dan laat ik de opportunity voorbij gaan.
Het leven wordt simpeler en helderder wanneer je commitment daar is.

plaatje walk up hill4. Commitment = motiverend
Oh yeah… Door mijn commitment aan mijn business, zet ik elke dag stappen die me vooruit helpen, grote en kleine, en dús zie ik elke dag resultaat! En dat is zó motiverend om er mee door te gaan! “Wat je aandacht geeft, groeit”: door mijn commitment geef ik heel veel aandacht aan mijn business en dus groeit het, de eerste resultaten en successen worden zichtbaar. En dat geeft zoveel moed en motivatie om door te gaan!

5. Commitment = betrouwbaar
Ik ken mezelf als iemand die, als het gaat om mijn beloftes aan mezelf, niet altijd even betrouwbaar is… En nu, met het commitment aan mijn business is het anders. Ik kan op mezelf vertrouwen omdat dit commitment betekent dat ik alles doe wat ervoor nodig is om het tot een succes te maken. Als ik dreig af te dwalen, weet ik mezelf weer tot de orde te roepen en aan de slag te gaan. Er zijn geen andere opties. Dit is de optie waar ik voor kies. Punt. En nu ik ervaar dat ik hierin betrouwbaar ben, kan ik dat ook zijn in andere gebieden van mijn leven!

Zo! Dat zijn mijn belangrijkste lessen met betrekking tot commitment!

En dan is nu het woord aan JOU!

Wat betekent Commitment voor jou?
En wat doe jij om jouw Commitment ‘alive & kicking’ te houden?

Deel jouw lessen en tips in het commentaarveld hieronder, zodat we elkaar kunnen inspireren!


Meer leren over Commitment en het creëren van meer energie, succes en balans?
Meld je dan aan voor het De Energieke Ondernemer seminar van 12 juni a.s.
hét event voor ondernemers die meer energie, succes en balans
willen creëren in hun business én daarbuiten!

Je betaalt slechts 39 euro (in plaats van de normale prijs van 289 euro).
Meld je hier aan!

Laat een comment achter in het commentaarveld hieronder!

Ik kijk ernaar uit hier van je te lezen en je te ontmoeten in het seminar!

Met een hartelijke groet, Rani Goederee

Deel deze pagina

12 reacties

 1. Aramik Garabidian op 28 april 2015 om 12:45

  Geweldige BLOG Rani! Well Done AGAIN! 🙂

  Wat ik met mijn commitment doe waarbij ik eigenlijk gelijk alle 5 lessen toepas, is:

  ik spreek mijn Commitment(s) uit EN PUBLIC!

  Met andere woorden: ik gebruik mijn eigen cliënten en trainingen als springplank EN “accountability partners” om te groeien en nooit meer terug kunnen/willen.

  En dus word IK gecoacht op mijn eigen gedane beloftes/Commitments door mijn eigen Inner Circle!

  Ik kijk nu al uit naar je volgende blog! Let’s go for the 200 reacties! 🙂

  Zonnige groetjes,
  Aramik  • Rani Goederee op 28 april 2015 om 14:02

   Ha Aramik, mooie aanvulling!
   Ik heb gemerkt dat hoe krachtiger mijn commitment is, hoe minder ik afhankelijk ben van anderen om me eraan te houden.
   Dan blijkt mijn ‘innerlijke coach’ het heel goed aan te kunnen. En wat voelt dat goed!
   Tegelijkertijd is het zeker superwaardevol om anderen te betrekken bij de commitments die je aangaat, en leuker ook :-)!
   Dank voor jouw support! 2. Elske van de Fliert op 1 mei 2015 om 11:36

  Bij commitment denk ik aan: eigen verantwoordelijkheid. En dat is essentieel in alles dat je doet wat mij betreft.

  Uiteindelijk bepaal ik wat er gebeurt, dat ik succesvol ben, welke kansen ik pak.

  Het is in het Nederlands alleen een werkwoord: je committeren en dat vind ik wel mooi: je moet er wel wat voor doen om en het brengt verplichtingen met zich mee. 3. Stef de Beurs op 20 mei 2015 om 12:08

  Hi Rani,

  Mooie volgende blog in het kader van de C’s. Als ik commitment vertaal naar het Nederlands, dan kom ik uit bij verbintenis en een verbintenis gaat inderdaad verder dan een belofte naar mijn idee. Een verbintenis aangaan is m.i. een krachtiger vorm van een belofte.
  Veel succes met alle…….. verbintenissen. 🙂
  en
  Hartelijke groet,
  Stef  • Rani Goederee op 20 mei 2015 om 12:20

   Mooi Stef, een verbintenis voelt inderdaad veel krachtiger dan een belofte. Thanks! 4. Coen Tuerlings op 20 mei 2015 om 13:05

  Rani, je slaat de spijker op zijn kop… er zijn geen andere opties.

  Alleen als je werkelijk gecommitteerd bent haal je je doel. Voor mij is commitment ook de basis in mijn relatie met mijn klanten. Samen op zoek naar levenslust, daadkracht, motivatie en inspiratie.

  Gecommitteerde ondernemers zijn speciale mensen met grote dromen die bereid zijn om risico’s te nemen en angsten onder ogen te zien.

  In de samenwerking mogen de vonken er van af vliegen, ga ik niets uit de weg en sta ik 100% klaar om de ware potentie boven te halen. Goddelijk uit de bocht durven vliegen, er echt voor gaan… dat is voor mij commitment.

  Let’s go for it…  • Rani Goederee op 20 mei 2015 om 14:40

   Haha, Coen, passie + commitment = niet te stuiten, daar ben je een mooi voorbeeld in! 5. Titia van der Werf op 20 mei 2015 om 16:13

  Hoi Rani,
  Mooi geschreven!
  Het voelen van commitment naar mijn bedrijf betekent gelijk dat het jarenlang zoeken naar ‘wat wil ik nu?’ klaar is. Het voelt goed. Niet meer op me heen kijken, geen andere dingen meer hoeven proberen, maar gewoon zeker weten “dit is het”. Commitment is voor mij: weten dat het bij me hoort en er daarom heel goed voor zorgen.

  Dank je wel voor je blog en tot de volgende!
  groet, Titia.  • Rani Goederee op 20 mei 2015 om 16:35

   Mooi verwoord, Titia, ik begrijp helemaal wat je bedoelt! 6. Saskia van Velzen op 21 mei 2015 om 18:11

  Hoi Rani,

  Wat me heel erg aanspreekt is commitment = kristalhelder. Juist nu net komen er allerlei opportunities op mijn pad. Ik hoef me alleen de vraag te stellen of het mijn doel dient of niet. Er zijn afleidende kansen en mogelijkheden en opportunities met een grote toegevoegde waarde.

  Trouwens, die kansen ontstaan nu na een aantal jaren commitment aan mijn hele bedrijf en concept. Het boek, blijven bloggen, actief zijn op Facebook, gezien blijven worden maakt dat de kansen nu mijn kant op aan het komen zijn. Nu de klus om keuzes te maken 🙂  • Rani Goederee op 21 mei 2015 om 19:19

   Hoi Saskia, dat klinkt goed! Ik denk dat het helemaal waar is wat je zegt: “gewoon doorgaan”, volhouden, niet opgeven, het leidt uiteindelijk tot resultaat! Ben blij voor je! 7. Pascale Martina op 23 mei 2015 om 11:33

  Dank je wel Rani, voor je heldere artikel. Het zet me echt even aan het denken. Ik wil me aan veel dingen committen en doe ook vaak waar ik me voor heb gecommit, dit is echter wel altijd voor een ander. Om een ander te helpen, en er voor de ander te zijn. Ik vind het een echte uitdaging om ditzelfde voor mezelf ook te doen. Meestal komt dat toch op de laatste plaats. Jouw blog geeft me stof tot nadenken en bewustwording over hoe ik met mezelf omga als het om commitment gaat. THANK YOU.