Spring naar content

Van uitgeblust naar bruisend: 7 tips voor meer energie

image working hardHerken je dit? Je bent toegewijd aan je business, werkt er hard voor, zet steeds je beste beentje voor, bent niet bang om uitdagingen aan te gaan, oftewel je bent goed bezig… maar soms zijn er van die momenten dat je niet vooruit lijkt te komen.

Dat je wordt overweldigd door alle dingen die je moet doen om je doel te bereiken. Dat het niet helemaal lijkt te kloppen wat je doet. Dat je twijfelt of je de goede weg bent ingeslagen. En dat je je uitgeput voelt door al het harde werken.

Dan kun je als een bezetene alle tools en tactieken blijven inzetten en doen, werken aan je website, klanten benaderen, marketing, content schrijven, de hele mikmak, totdat je er uitgeput en afgebrand bij neervalt. Je kunt het ook anders doen en voor een moment vertragen en aandacht schenken aan JOU, de mens achter de ondernemer.

Het is zeker belangrijk om bezig te blijven, stilvallen is geen optie en dat hoeft ook niet.
En tegelijkertijd is het ook belangrijk om tijd voor jezelf uit te trekken om uit te rusten van de hectiek en nieuwe energie op te doen voor de volgende stap.

Hieronder deel ik 7 tips om jezelf nieuwe energie te geven.

Maar ho…, wacht even, als je de tips doorleest, bevestigend knikt en tegen jezelf zegt “Ja, dat weet ik…” en vervolgens doorgaat met de orde van de dag, dan mis je waar het om gaat.

Deze tips werken alleen als je ze DOET!

Je komt er alleen maar achter welke tips voor jou werken, wanneer je ze uitprobeert.

plaatje just do itProbeer de tips uit en je merkt dat jij als mens achter de ondernemer meer energie, rust in je hoofd en focus creëert.

En DAT is de basis waarop jij weer met frisse moed en veel enthousiasme verder kunt bouwen aan jouw business.

Dus, daar komen ze:

1. Terug naar de natuur
Verbind je ermee! Het is deze week volop zomer, de hele dag door zingen de vogels, bloemen bloeien volop, de hele natuur barst uit zijn voegen van energie en groei!
Ga een uur wandelen in het bos en zet al je zintuigen open, of zit in alle vroegte op het strand en laaf je aan de energie van de branding.
Laad je op aan de overvloed van energie die de natuur geeft. Word er weer onderdeel van. Dat geeft je niet alleen energie, maar ook gronding en balans.

2. Lach!
Geef jezelf de gelegenheid om te lachen, gewoon om niets, omdat je er zin in hebt. Kan heel verfrissend werken! Of als je wat hulp erbij kunt gebruiken, kijk een grappige film of een cabaretvoorstelling.
Lachen zet je lichaam in beweging, je laat spanning los, waardoor je meer energie krijgt.

3. Water is je beste vriend
Drink water, speel met water, neem een douche of ontspan in bad, zwem in de zee, of wat dan ook! Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water en wanneer je vochthuishouding uit balans is, voel je dat in de vorm van vermoeidheid, lamlendigheid, depressiviteit, hoofdpijn, rugpijn en wat al niet meer voor pijntjes.
Door voldoende te drinken en in aanraking te zijn met water, ontspant het lichaam en heb je meer energie.

4. Alleen
Als jouw dagelijkse werkzaamheden ervoor zorgen dat je veel tijd in interactie met anderen bent (en je soms jezelf niet meer kunt horen denken), zorg er dan voor dat je ook tijd alleen doorbrengt. Ervaar jezelf zonder alle input van anderen en alle impulsen en afleiding die van buiten komen. Door in te tunen bij jezelf word je je bewust van wat je nodig hebt, waar je energie van krijgt en welke keuzes je moet maken om goed voor jezelf te zorgen.

5. Beweeg!
Zorg dat je fysieke conditie goed is. Met sterke spieren en een goed uithoudingsvermogen wordt het gemakkelijker om zware tijden van hard werken met gemak door te komen. Neem elke gelegenheid te baat om je lichaam te bewegen: fiets naar de supermarkt, maak een wandeling met een klant, vergader staand, maak van huishoudelijke taken een work-out (in mijn huishouden doen we aan ‘Powercleaning’ ? ).
Voorkom dat je de hele dag op een stoel zit. En als je dan toch veel moet zitten, zit dan op de grond, da’s veel beter voor de houding van je lichaam en het werkt ook grondend.
Hoe dan ook, je lichaam is niet bedoeld om stil te staan, het is haar natuur om te bewegen.

image saswitha yoga6. Yoga
Dé manier om zowel lichaam als geest nieuwe energie te geven en in balans te brengen is yoga. Als jarenlange yogabeoefenaar en yogadocente kan ik het je echt aanraden!

Door yoga te doen wordt je lichaam sterker en flexibeler en datzelfde geldt voor je geest. Yoga geeft ontspanning, kracht, rust in het hoofd, relativeringsvermogen, compassie en balans. Do I need to say more?

7. Samen
Als jouw dagelijkse werkzaamheden ervoor zorgen dat je veel tijd alleen doorbrengt, zorg dan dat je regelmatig mensen ontmoet. Maak afspraken met familie, vrienden én klanten om ze in levende lijve te ontmoeten en breng waardevolle tijd door in elkaars aanwezigheid.
Laat je inspireren door de verhalen van anderen en geef energie en aandacht aan anderen.

Tot zover deze 7 tips.

En dan nu jij!

Welke van deze tips doe jij al of ga jij uitproberen, en hoe doe je dat?
En wat doe jij wanneer je je uitgeblust voelt en jezelf een boost wilt geven?

Deel jouw tips  in het commentaarveld hieronder, zodat we elkaar van elkaar kunnen leren!


Heb jij behoefte aan uitwisseling met gelijkgestemde ondernemers én
wil je met meer energie aan de slag aan jouw business?
Meld je dan aan voor het Energieke Ondernemer seminar van 28 augustus a.s.
hét event voor ondernemers die meer energie, succes en balans
willen creëren in hun business én daarbuiten!

Je betaalt slechts 39 euro (in plaats van de normale prijs van 289 euro).
Meld je hier aan!

LET OP: dit is het laatste Energieke Ondernemer seminar in deze vorm
en voor deze prijs. Dus zorg dat je het niet mist!

Laat een comment achter in het commentaarveld hieronder!

Ik kijk ernaar uit hier van je te lezen en je te ontmoeten in het seminar!

Met een energieke groet!
Rani

Deel deze pagina

14 reacties

 1. Rik Konings op 1 juli 2015 om 09:09

  Fijne tips Rani,

  Ken ze allemaal uit eigen ervaring behalve de yoga.
  Hoor de vogels nu harder zingen dan ooit. De wind doet de bladeren ruisen en de zon en gedachte aan een nieuwe mooie dag maakt me vrolijk. Zo meteen nog even een rondje hardlopen en jongleren en dan bij een goede vriend op bezoek halverwege. Mag vanmiddag bij de passieboer Pieter Monsma op bezoek en daarvoor nog korte afspraken met twee inspirerende vrouwen.
  Het leven is als ‘jongleren met talenten’. We mogen steeds weer opnieuw wegen zoeken om onze eigen talenten en die van dierbaren om ons heen in te zetten voor iets dat we groter achten.

  ✌️❤️  • Rani Goederee op 1 juli 2015 om 10:03

   Mooi verwoord, Rik. Fijn om blij te zijn met alles wat je doet, dat alleen al geeft veel energie! 2. Jennifer Gomperts op 1 juli 2015 om 10:01

  Geweldige tips.
  Zelf beweeg ik te weinig en heb nu besloten om dat meer en meer te doen.
  Aan lachen geen gebrek.
  Er zijn momenten waarop ik alleen wil zijn om productief te zijn an anders weer met mensen om me heen om ideeen of andere leuke dingen uit te wisselen.  • Rani Goederee op 1 juli 2015 om 10:04

   Ja, dat is zo, de juiste afwisseling tussen ‘alleen’ en ‘samen’ is belangrijk, en voor iedereen weer anders. En, goed dat je meer gaat bewegen, Jennifer! 3. Brigitte van der Loo op 1 juli 2015 om 13:05

  Mooi, Rani. Herkenbaar ook. Veel doe ik al wel, maar vooral die laatste sloeg meteen aan in mij. Ik werk veel alleen en kan wel flink wegzakken qua energie. Als dat gebeurt, ga ik even naar buiten, rondje park lopen (natuur!), dat helpt.
  Maar afspreken met anderen is ook een goeie. Ik hou het misschien iets teveel digitaal…
  En hardlopen is mijn energieboost (niet dat ik er altijd zin in heb… ;).
  Dank voor je leuke (en nuttige) blogs!  • Rani Goederee op 1 juli 2015 om 13:09

   Yep, dat gecommuniceer via e-mail, social media, enz. lijkt wel heel sociaal, maar een ontmoeting in levende lijve is energizing én vaak inspirerend! Een keertje een kop koffie doen samen :-)? 4. Saskia Steur op 1 juli 2015 om 13:33

  Hele goede tips – en de belangrijkste tip heeft hier geen nummer, maar staat wel op 1 voor mij: DOEN DOEN DOEN !!

  Wat mij momenteel op de been houdt, zijn de hugs met mijn kinderen, het maken van grapjes (met hun, of zonder hun) en mediteren zodra ik wakker lig en zodra ik wakker word.  • Rani Goederee op 1 juli 2015 om 13:39

   Zo is het: doen, doen en nog eens doen! Goed bezig, Saskia! 5. Ron den Dikken op 2 juli 2015 om 07:47

  Met mijn handen in de aarde werkt nog steeds.
  Ik doe het graag, geeft een goed gevoel en levert vaak meer energie dan dat het kost.  • Rani Goederee op 3 juli 2015 om 07:17

   Dat is waar, Ron, tuinieren is een hele goeie ‘energizer’! 6. Christa Vermeer op 2 juli 2015 om 09:54

  Hallo Rani,
  Bewegen en buiten, ja heerlijk, yoga voor de rust en mentale stevigheid.
  Haha, dat doe ik goed.
  Als beginnend ondernemer is focus en stay on track meer mijn achilleshiel.
  Vandaag weer schrift van de Bootcamp lezen en 1 doel afmaken!  • Rani Goederee op 3 juli 2015 om 07:16

   Hoi Christa, die achilleshiel die je noemt is menig ondernemer niet onbekend! Goed dat je je energie ‘op orde’ hebt, daar profiteer je van in je business! Succes met alle Bootcamp-acties en het bereiken van je doelen! Groet, Rani 7. Joost van Grieken op 16 november 2015 om 17:17

  Drie dingen die mij helpen:
  1) zoals je zegt: water drinken. Er zijn soms middagen dat ik het liefst op bed zou gaan liggen. Zo moe. En in negen van de tien gevallen is dat gevoel na twee glazen water over.

  2) De Pomodoro techniek: ik zet een wekker op 30 minuten en begin dan aan een taak waarbij ik mij door niets of niemand laat afleiden. Gewoon beginnen en stug doorwerken. Als de wekker gaat, stop ik en doe ik een huishoudelijk klusje dat niet zittend uitgevoerd kan worden. Door de wekker te zetten ga ik in ieder geval aan de gang en die 30 minuten zijn te overzien (vliegen vaak voorbij), waardoor ik in ieder geval iets gedaan heb. Dit geeft een trots gevoel en daarmee nieuwe energie. En door het huishoudelijke klusje kom ik van de stoel en in beweging. Soms nog even een paar kniebuigingen en dan weer aan de slag

  3) ik merk dat ik veel meer energie heb als ik precies weet wat ik op die dag wil/moet doen. Ik schrijf, liefst de avond van te voren en anders ’s morgens vroeg, drie taken op die ik in ieder geval afgerond wil hebben aan het eind van de dag. Dit geeft een doel en een richting en door de focus houd ik mijn energie.  • Rani Goederee op 16 november 2015 om 17:29

   Mooi rijtje hulpmiddelen! Interessant om te zien hoe focus en energie zo nauw verwant zijn. Des te meer focus, des te meer energie. Maar ook andersom, des te meer energie, des te gemakkelijker het is om te focussen.

   Dank, Joost!