Spring naar content

3 tips voor rust in je hoofd

15-09-08 - busy mindVan tijd tot tijd maakt mijn hoofd echt overuren.

Over het algemeen met positieve zaken: ik bedenk nieuwe ideeën, verzin oplossingen voor problemen, maak heldere planningen van onoverzichtelijke zaken en fantaseer er vrolijk op los.

En zo af en toe ook met wat minder aangename zaken: ik vraag me af wat de volgende stap is in mijn business, maak me zorgen om mensen die me na staan en houd me bezig met de problemen in de wereld (en dat is nogal wat momenteel…).

Herkenbaar?

Overuren dus.

Het lastige van zo’n druk hoofd is dat het uiteindelijk ten koste gaat van creativiteit, helderheid en overzicht. Om maar niet te spreken van je intuïtie, want die is ver te zoeken wanneer je altijd druk bent in je hoofd.

En dus is het aan te raden om met regelmaat je hoofd leeg te maken.

Niet echt een nieuw concept, maar de uitdaging is dat om je hoofd leeg te maken je echt iets moet DOEN, met je lichaam. Je bereikt geen leeg hoofd door er over NA TE DENKEN.

In dit blog geef ik je 3 tips om je hoofd leeg te maken en inspireer ik je hopelijk om de tips ook echt te doen!

1. Beweeg je lichaam intensief, bijvoorbeeld door hard te lopen

Kritische noot: ik zie wel eens hardlopers die helemaal in beslag worden genomen door de apparatuur die ze bij zich hebben. Ze hebben koptelefoontjes in hun oren en luisteren naar muziek IN HUN HOOFD, en onderweg kijken ze voortdurend op hun snelheidsmeter, hartslagmeter en wat al niet meer, en berekenen IN HUN HOOFD of ze wel goed genoeg bezig zijn. Zucht…

Wil je in contact komen met je fysieke lichaam, dan is het aan te raden je aandacht te geven aan je fysieke lichaam. Dus als je hardloopt, word je bewust van hoe je voeten op de grond landen en zich afzetten, word je bewust van je adem, word je bewust van de temperatuur van je lichaam, de zweetdruppeltjes, de tintelingen in je lijf. Wees één met je lijf en geef je hoofd vakantie.

2. Mediteer

WP_20150908_003Waarschuwing: als je begint met mediteren, is de kans groot dat je juist een heel vol hoofd ervaart. Zodra je stil gaat zitten en probeert aan niks te denken, barst de kakafonie van gedachten los, luid en overweldigend.
Dat is normaal…

Het kan helpen om eerst even flink te bewegen voordat je stil gaat zitten, dat helpt al om je hoofd wat leeg te maken voordat je echt gaat mediteren. Het helpt ook om je verwachtingen (en eisen aan jezelf) los te laten. Je hoeft niet meteen een uur verlicht te zitten wezen.

Ga gewoon zitten, in stilte, en breng je aandacht naar je adem.
Observeer hoe de lucht naar binnen stroomt en hoe het weer naar buiten stroomt. Je hoeft er niets aan te veranderen, je hoeft alleen maar te observeren.

Als je merkt dat je gedachten je meenemen en dat je afdwaalt, breng je heel vriendelijk je aandacht weer terug naar je adem. Je hoeft verder niks te doen, niks te bereiken, niks te presteren.
Alleen maar zitten en aanwezig zijn in je lichaam, in dit moment.

3. Laat je masseren

Belofte: massage is echt DE manier om je aandacht weg te leiden uit het hoofd naar het lichaam.

Dat is ook logisch, de aanraking van de masseur nodigt je uit om je aandacht te verleggen. Maar dat is niet het enige. Wanneer je wordt aangeraakt en je bent zelf met je aandacht bij het gebied van je lichaam dat wordt aangeraakt, dan geef je jezelf de kans om je bewust te worden van de informatie die dat deel van je lichaam heeft.
Misschien word je je bewust van een verkrampte spier en ontdek je de bron van stress die deze spier heeft laten verkrampen. Of misschien word je je bewust van een gevoelige plek en maakt de aanraking je verder bewust wat die plek je te vertellen heeft.

Door zo intens aanwezig te zijn in je lichaam, ontdek je dat je uit méér bestaat dan alleen je hoofd en ontdek je de wijsheid van jouw lichaam.

Ik ben me ervan bewust dat 3 tips niet veel is. Echter, als je alle drie de tips DOET, zul je merken dat ze je echt helpen om je hoofd leeg te maken, verbinding te maken met je lichaam en zo ruimte te maken voor nieuwe inspiratie.

En nu jij!

Wat is jouw manier om rust in je hoofd te krijgen?

Deel jouw ervaringen in het commentaarveld hieronder, zodat we elkaar van elkaar kunnen leren!


Ik organiseer regelmatig de 3-Hour Retreat,
een sessie van drie uur waarin ik je help om rust in je hoofd te krijgen
en ruimte te creëren voor inspiratie, intuïtie en gevoel.

Als jij wel wat hulp kunt gebruiken om de drukte in je hoofd
tot rust te brengen,dan ben je van harte welkom!

De 3-Hour Retreat is kosteloos.
Het maximum aantal deelnemers is 8,
dus wacht niet te lang met aanmelden.

Meer informatie en aanmelden

Laat een comment achter in het commentaarveld hieronder!

Deel deze pagina

6 reacties

 1. Madeleine Bletterman op 9 september 2015 om 19:06

  Zingen! Door te zingen verleg je je aandacht van je gedachten naar je ademhaling. Een mooie toon ontstaat voor (o.a.) door een goede buikademhaling en dit bereik je alleen door met je volle aandacht te ademen. Er is daardoor geen plaats meer voor opdringerige gedachten en je lichaam en geest krijgen zo de kans te ontspannen.  • Rani Goederee op 9 september 2015 om 19:08

   Heerlijk! Helemaal mee eens, Madeleine! 2. Elske van de Fliert op 10 september 2015 om 07:15

  Wat ik een fijne manier vind is door overzicht te creëren en dat doe ik door gewoon even alles op te schrijven wat er in mijn hoofd zit. Ik heb een goed systeem om alles wat ik moet doen, te noteren en er niet meer over na hoef te denken. Maar toch: soms loop je vol. Het even van je afschrijven en plannen, heerlijk.  • Rani Goederee op 10 september 2015 om 09:38

   Goeie tip! Dingen niet meer hoeven te onthouden scheelt een hoop ruimte in je hoofd… 3. Frank van de Kant op 10 september 2015 om 15:26

  Op mijn motor stappen en gaan toeren. Zodra ik op de motor stap moet ik alle ingewikkelde dingen waar ik dagelijks mee bezig ben loslaten. Reden: als ik het niet doe, mis ik de eerste bocht. Concentratie op het rijden is nodig en dat betekent dat mijn hoofd mbt zorgen en diep nadenken tot rust mag komen.
  Na een mooi ritje ben ik echt weer opgefrist en kun je er weer tegenaan (figuurlijk dan 😉 )  • Rani Goederee op 10 september 2015 om 16:01

   Ha die Frank, wat leuk je hier te zien! Met motorrijden als meditatie heb ik geen ervaring, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. Klinkt goed!