Spring naar content

Hoe transparant moet je zijn?

De training is afgelopen en ik neem afscheid van de deelnemers. Eén van hen zegt: “wat fijn om je zo op een andere manier mee te maken, dichter bij”. Ik ervaar een zelfde gevoel: wat goed om elkaar beter te leren kennen, nu kunnen we elkaar stap voor stap meer vertrouwen en wordt het écht mogelijk om van elkaar te leren.

Ondernemen betekent werken met mensen. Samenwerken als collega’s in een bedrijf betekent werken met mensen. Je gezin, huishouden draaiende houden betekent werken met mensen. Eigenlijk betekent leven werken met mensen…

Om elkaar werkelijk van dienst te kunnen zijn is het nodig om elkaar te vertrouwen.

En vertrouwen ontstaat wanneer je zichtbaar bent voor de ander. Het is bijzonder lastig om je vertrouwen te stellen in iemand die een masker draagt. Het is lastig om iemand te vertrouwen die niet zegt wat hij of zij doet en niet doet wat hij of zij zegt. Het is vrijwel onmogelijk om vertrouwen te hebben in iemand die niet ‘aanwezig’ is.

image trust 2

Werken met mensen

In mijn trainingen en coachingstrajecten werk ik met mensen en kom ik dichtbij ze met mijn vragen en met de uitdagingen die ik ze bied. Er is dan veel vertrouwen voor nodig voor mijn klanten om in het diepe te springen. Maar hoe kunnen ze mij vertrouwen?

Ze kunnen mij pas vertrouwen wanneer ze me leren kennen en kunnen zien wie ik ben. Wanneer ik transparant ben en het duidelijk is wat ze aan me hebben.

En dan is de vraag: wat betekent dat dan voor mij? Wat moet ik laten zien aan mijn klanten en wat niet? Hoe open moet ik zijn voor mijn klanten om me te kunnen vertrouwen? Ik ben tenslotte ook een professional en waar ligt dan die grens tussen wat beroepsmatig is en wat privé is?

Als jij probeert je een beeld van mij te vormen omdat je wellicht met me in zee wilt gaan, wil jij dan van me weten:

 • Dat ik droom van een succesvol bedrijf en me regelmatig afvraag of dat wel zal lukken?
 • Dat ik het allerblijst word als ik dans, omdat ik dan het gevoel heb mijn lichaam te gebruiken zoals het bedoeld is?
 • Dat ik MEGA gestresst word van het doen van mijn administratie?
 • Dat wandelen, yoga en meditatie dé middelen zijn voor mij om helder te worden in mijn hoofd?
 • Dat ik superveel structuur nodig heb om productief te zijn en dat als de structuur ontbreekt ik verval in doelloos geniks?
 • Dat ik na 10 jaar Open Circles superblij ben dat ik nu helemaal op mijn eigen manier kan werken (en die is anders…)?
 • Dat ik Franse taal- en letterkunde heb gestudeerd en dus vloeiend Frans spreek?
 • Dat ik woest word als vrouwen geen verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en helemaal afhankelijk zijn van hun man?
 • Dat ik me zorgen maak over mijn poes Koki, die bijna 17 is en echt een oud besje begint te worden en ik er niet aan moet denken dat ze op een bepaald moment naar de poezehemel vertrekt?
 • Dat ik ontzettend houd van lekker koken en dat dan opeten met een glas wijn erbij?
 • Dat ik dagelijks een klein dankbaarheidsritueeltje doe om de dag met een goed gevoel af te sluiten?

Rani proost

Ja, eigenlijk vraag ik me af:

Wat wil jij van mij te weten om te kunnen vertrouwen dat ik weet waar ik mee bezig ben?
Wat wil jij weten om erop te kunnen vertrouwen dat ik je iets te bieden heb?
Wat wil jij van mij weten om me te kunnen vertrouwen als jouw trainer of coach?

Wat wil jij van mij weten?

Haha, ik roep wellicht wel wat over me af, ik ben benieuwd wat voor vragen er gaan komen!!
Maar beantwoorden ga ik ze!

En ik heb ook een vraag aan jou: hoe creëer jij vertrouwen voor jouw klanten en prospects?

Plaats jouw vraag aan mij én jouw manier om vertrouwen te creëren in het commentaarveld hieronder.
Mijn antwoorden plaats ik ook hier.

In vertrouwen 🙂 ,

Rani

Deel deze pagina

17 reacties

 1. Japke Englebert op 16 maart 2016 om 10:23

  Hoi Rani, mooi om je moed te zien om dit zo op te pakken. Eigenlijk worstel ik met dezelfde vraag richting mijn cliënten.
  Persoonlijk heb ik geen vraag qua vertrouwen richting jou, daar ik je al vertrouw en een mooi integer open mens vind. Bij deze voor een ieder die overweegt een training te doen voor zelf ontplooiing, kijken hoe je focus krijgt en waar je eigen innerlijke wens ligt, kan ik je aanraden dit te doen via de 48-Hour Retreat of op een andere manier met Rani.
  Persoonlijk kies ik er op dit moment niet voor om dit bedrag uit te geven aan de 48-Hour Retreat omdat ik keuzes moet maken en dit jaar ben ik nog bezig om het geld voor mijn vakantie bij elkaar te krijgen. Een vakantie in de duinen waar de tent vier maanden gaat staan en wat voor mijzelf ook al een retreat is.
  Verder weet ik niet of ik bij de 48-Hour Retreat wat nieuws zou leren daar ik al veel trainingen en workshops gedaan heb met deze materie, dus dan is mijn vraag wellicht “welke meerwaarde heeft deze cursus voor mensen die al gevorderd zijn op dit pad?”

  Succes en ik vind het mooi om te zien hoe je je eigen pad gaat binnen het ondernemerschap.  • Rani Goederee op 17 maart 2016 om 12:05

   Hoi Japke, de waarde van de 48-Hour Retreat voor mensen die gevorderd zijn op dit pad zit hem in de ruimte en de bedding die ik bied om jouw eigen antwoorden te vinden. Het moment dat de retreat plaatsvindt en hoe jij dan in je vel zit zijn per definitie nieuw, en daarvan uitgaande bied ik je de tijd, de ruimte, de focus en de persoonlijke begeleiding om tot jouw eigenwijs-heid te komen.

   Eén van de dingen die ik zelf jaarlijks doe is een zweethut, een Sjamanistisch ritueel bedoeld om tot inzicht en helderheid te komen. Elke keer is het ritueel hetzelfde, en elke keer is mijn ervaring anders en brengt het me meer helderheid.

   De 48-Hour Retreat is net zoiets. Wanneer je behoefte hebt aan die pas op de plaats om helderheid te krijgen over waar je verder naar toe gaat, dan is dit een manier om dat te doen.

   Dank, Japke, voor jouw vraag!

   Warme groet, Rani   • Japke Englebert op 19 maart 2016 om 08:01

    Klopt wat je zegt. Dit heb ik ook op mijn vakantieadres. Ik wil nog wel zeggen dat mensen tijdens jouw 3-Hour Retreat ook goed met jou kennis kunnen maken en een indicatie kunnen krijgen over de 48-Hour Retreat. 2. Elske van de Fliert op 16 maart 2016 om 10:31

  Ik heb je gezien, in actie. Ik vertrouw je. Dat is wat ik van je wil weten: hoe ben je in het echt.

  En dat is ook hoe ik probeer voor mijn klanten het vertrouwen te creëren, maar dat is juist zo lastig, want dan moet je dus wel de kans krijgen om gezien te worden…
  Ik probeer dat te doen door bijv. filmpjes te maken en een kennismaking aan te bieden.  • Rani Goederee op 17 maart 2016 om 12:08

   Hallo Elske, dankjewel voor je reactie.
   Ik denk dat filmpjes maken inderdaad een goed idee is om mensen een indruk te geven van wie je bent en wat je doet. Ik neem de tip aan en ga me daar eens op richten.

   Groetjes! Rani 3. Stef de Beurs op 16 maart 2016 om 10:52

  Hi Rani,

  Zeggen wat je doet én doen wat je zegt. Verder draait het m.i. niet om “doen” maar om “zijn”: volkomen jezelf zijn, congruent, ontwapenend, integer, open en helder………. en daar hoef jij dus verder niets voor te doen. Dat heb je al in huis.
  Ik heb dus geen vraag voor je, maar wens je wel veel succes en ’n hartelijke groet,

  Stef  • Rani Goederee op 17 maart 2016 om 12:10

   Ha Stef, dank voor je compliment. Nu is de uitdaging om dat ‘zijn’ zichtbaar en ervaarbaar te maken voor mensen. Werk aan de winkel!
   Groetjes, Rani 4. Mark C Hoogenboom op 16 maart 2016 om 13:36

  Ik zou jou de vraag willen stellen aan te tonen dat wat je beweert dat je gaat leveren ook zult leveren. Ongeveer dezelfde vraag die jij mij stelt als je zou vragen van tevoren te betalen voor een sessie, training of cursus. Je weet pas zeker dat ik kan en zal betalen als ik dat vooraf doe. Dus hoe kun je vooraf aantonen dat jij kunt wat je zegt dat je kunt. Dan hoef ik niet te gokken, maar weet ik het vooraf al zeker. Dit is geen kleine vraag, want woorden zullen weinig helpen. Zodra je jou kent is het geen vraag meer. Je moet iets DOEN om vertrouwen te krijgen, of iets gedaan hebben dat verifieerbaar is voor diegene die jou nog niet kent.  • Rani Goederee op 17 maart 2016 om 12:12

   Hai Mark, ik denk dat ik snap wat je bedoelt. Zou het een idee zijn als ik op video een “3-Minute Retreat” opneem en die beschikbaar maak via de sociale media, zodat mensen een indruk krijgen van hoe ik werk en wat ze eraan hebben?
   Dank voor je vraag, Mark, ik ga er mee aan de slag.
   Lieve groet, Rani 5. Liesbeth Drabbe Wijers op 17 maart 2016 om 12:20

  Hoi Rani,
  prachtig artikel, maar ik hoef niets te vragen wil ik je wel of niet kunnen vertrouwen.
  Ik kan niets van je weten en toch per direct besluiten of ik wel of niet met je in zee ga.
  Ik ga puur op mijn gevoel af, of ik een ‘klik’ voel, of ik voel dat wat je uit je mond rolt of uit je pen komt, wel voor mij klopt.

  Verkooppraatjes doorzie ik ook, dus vaak is dat een soort afknapper voor mij, maar ook inconsequent gedrag maakt dat iemand niet goed voor mij voelt.

  Dus ben gewoon jezelf en dan komt het helemaal goed 🙂

  Wens je superveel succes!  • Rani Goederee op 17 maart 2016 om 22:14

   Dank je wel, Liesbeth, voor je reactie.

   Het lijkt voor een groot deel op zichtbaarheid neer te komen. Want als ik (of elke andere ondernemer) niet zichtbaar is, valt er ook niets te ‘klikken’ voor mogelijke klanten en prospects.

   Thanks, je hebt me weer aan het denken gezet :-).

   Rani 6. Marie-Astrid Zeinstra op 17 maart 2016 om 21:47

  Lieve Rani,

  Dank je wel voor je kwetsbare en eerlijke blog! Zoals vaker komt het precies op het goede moment voor mij.
  Vertrouwen, vandaag had ik er nog een intensief gesprek / discussie over.

  Om jou te kunnen vertrouwen zou ik heel graag van je willen weten wat jou beweegt om dit werk te doen, welk hoger doel staat jou voor ogen?
  Om te vertrouwen dat je weet waar je mee bezig bent: hoe creëer jij structuur voor jezelf? Daar heb ik namelijk ook veel moeite mee! Een groot nadeel van het van huis uit werken, vind ik.
  Je idee van een 3 minute retreat vind ik super goed om een gevoel te krijgen of jij voor mij een goede coach zou zijn. (Hoewel ik daar momenteel helaas geen budget voor heb..)

  Wat ik doe om vertrouwen bij mijn klanten te kweken: ik deel mijn eigen leerervaringen en vertel waarom ik het belangrijk vind om dat ook aan hen door te geven.

  Ik wens je heel veel succes en alle goeds! Als persoon heb je mijn vertrouwen sowieso al..

  Warme groet,
  Marie-Astrid  • Rani Goederee op 17 maart 2016 om 22:08

   Hai Marie-Astrid, dank voor je uitgebreide reactie!

   Wat beweegt mij om dit werk te doen? -> Ik geloof dat bewustzijn de sleutel is naar een beter leven voor mensen en een betere wereld. Daarom probeer ik op verschillende manieren om mensen te helpen hun bewustzijn te vergroten en daarmee de regie over hun leven te nemen. Daarnaast denk ik dat verbinding tussen mensen en liefde voor mensen en de wereld de oplossing is voor vele, zoniet alle problemen in de wereld. Als we met z’n allen echt verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en voor elkaar, dan is er hoop.

   Hoe creëer ik structuur voor mezelf? -> Voor mij werkt het dus niet om vanuit huis te werken, vooral als ik “aan” mijn business werk. En dus zoek en vind ik plaatsen buiten de deur waar ik kan werken: Seats2Meet, of bij een vriendin/collega-ondernemer. En af en toe nodig ik collega-ondernemers om bij mij aan de keukentafel te komen co-worken. Dat werkt ook goed: focus, structuur en als bonus gelegenheid om te brainstormen. Wat ik wel in mijn studio aan huis doe zijn de coachingsgesprekken en trainingen in kleine groepen.

   Dat van die 3-Minute Retreat ga ik maar eens uitwerken :-).

   Veel succes!

   Lieve groet, Rani 7. Saskia Frankena op 21 maart 2016 om 15:13

  Mooi Rani, en blijkbaar vertrouwde ik jou al, anders was ik niet bij je in het programma gestapt.
  Maar inderdaad is dat omdat ik je al een aantal jaren kende. Genoeg kende om congruentie te ervaren. Te weten dat je op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zeker wat te bieden hebt.

  Dus in die zin lijkt het me goed om veel te tonen aan de buitenwereld. Korte stukjes waarin je vertelt en doet. En video’s zijn daarin een heel goed middel. Dingen die de mensen direct kunnen ervaren.

  Zelf creëren wij het vertrouwen door in gesprek te gaan met de mensen. Je kunt bij ons vragen stellen over je website, in gratis Aanschuifsessies, Lunchwebinars en Blogathons meedoen. Allemaal momenten waarop je kunt eraren wat wij in huis hebben. En het werkt. Zo vaak zeggen mensen naderhand: dit voelt goed.

  Elke vraag is toch weer anders en soms raakt het zelfs aan het bestaansrecht van de business van de mensen. Daar moet je goed naar luisteren dan. 8. Pascale Martina op 23 maart 2016 om 20:46

  Als mens straal je van nature al vertrouwen uit, daarvoor hoef je niets te DOEN of te vertellen over je kookkunsten of je poes van 17 jaar. Als coach zou ik je ook vertrouwen omdat ik je ken. Voor een vreemde zou het helpen om je expertpositie op te bouwen met een eigen boek, en goede educatieve filmpjes op Youtube. En heb je een Frontend waarbij we je leren kennen op professioneel gebied? Misschien heb ik niet goed gekeken maar ik heb het niet kunnen vinden. En wie is precies je doelgroep? Het zou mij als vreemde helpen “to know you, like you and trust you”.
  Heel veel succes Rani, ik vind je geweldig. 9. Han Buwalda op 15 juni 2016 om 15:44

  Dag Rani,

  Deze blog heb ik eruit gepikt vanwege de wipwap kwetsbaarheid openheid contact integriteit warmte.
  Mooi om te lezen wat je opschrijft. Mooie reacties en mooie antwoorden. Iedereen beweegt en ontwikkelt zich.
  .
  Wat ik lastig vind is groeien en toch voldoende vertrouwen bieden/uitstralen dat het al goed is. Het kan beter…..
  Vooral in een klassituatie is dit lastig. Voorspelbaarheid is n groot goed namelijk.

  Als ondernemer is het minder erg. Aarde en openheid zijn mijn sleutelwoorden. Leerpunt is nu de vraag stellen wil je gezonder oud worden. Vooral bij sceptici. 🙂

  Ik houd de kookworkshop in de gaten. Wie weet kan ik nog voor de zomer. Ik gooi het in de groep.

  Take care,
  Han